20
Ned, Sij
0 Novi članci

NEZAVISNA LISTA GRADA PLETERNICE Priopćenje

Font

Nezavisna lista Grada Pleternice danas se javnosti obratila slijedećim priopćenjem:


Za početak, ovim što budem napisao, ne obraćam se onima koji su po pitanju stanja u gradu, regiji, državi veći optimisti od mene. Dosta ih je , vidim po komentarima stanja u Pleternici i drago mi je da im je dobro. Ovo nije niti reakcija na ono što je u emisiji izrečeno od strane gđe Jozić. Ona je rekla ono što je ona smatrala potrebitim reći. Ono što smatra nevažnim , nije rekla.
Htio bih reći rečenicu dvije ljudima koji dijele moje mišljenje, znam da ih je puno. Ljudima koji su nam na izborima poklonili povjerenje i mislim da sam im dužan objasniti neke stvari.
U četvrtak sam dobio poziv za dati izjavu za Nedjeljom u dva. Bio sam ˝na vagi˝ i u prvi se mah nisam odlučio to i učiniti. U petak je prilično naprečac odlučeno da bih to ipak trebao učiniti, jer su neki oporbeni akteri odlučili ne dati izjave , a bilo bi zaista neozbiljno da se ne čuje i suprotno mišljenje.
U prilogu je pušten tek mali dio onoga što sam rekao. Iz tog razloga se ne mogu oteti dojmu da sam neplanirano sudjelovao u nekakvoj političkoj promociji naše gradonačelnice i to u prilično zgodnom i gledanom terminu. Ništa, tako je to, treba poštivati volju urednika emisije i njegov odabir izjava.
Iz tog razloga htio bih ovdje navesti neke stvari koje su izrečene , a nisu emitirane u prilogu.
Dakle, na početku sam pohvalio rad gđe. Jozić i njezinog tima. Da, dobro ste pročitali, pohvalio sam niz investicija u gradu i odao joj priznanje za investicijske aktivnosti.
Sve trenutne investicije će poboljšati kulturni i društveni život onih koji ostanu ovdje živjeti. Muzej, multimedijska dvorana , srednja škola… Sve su to investicije dok traje izgradnja. U trenutku kada se presječe vrpca i objekti otvore, oni postaju trošak. Objekte treba održavati, plaćati režijske troškove i isplatiti plaće zaposlenih. Od onih sam koji uvijek pitaju zašto, kako i ponekada je to zaista problem. Zanimalo me kako posluju muzeji, kako se financiraju? Ne moramo ići daleko, imamo muzej u Požegi.
Koga zanima može iz nalaza Državne revizije vidjeti poslovanje muzeja u Požegi. Nalaz je iz 2015., a odnosi se na 2013. godinu. Neću u detalje, ali prihodi su bili u visini od 1.724,000 kn. Preko 90% prihoda su iz grada Požege, nešto malo su sredstva iz Državnog proračuna. Vlastitih prihoda je čini mi se malo manje od 3%. Dakle muzej će koštati, iako osobno nemam problema s tim jer kulturni sadržaji često nisu komercijalni i moramo izdvajati proračunska sredstva za njih.
Multimedijska dvorana? Ne mogu niti pretpostaviti koji su iznosi održavanja u pitanju. Režijski troškovi svakako , a ako se budu otvara radna mjesta kako je danas najavljeno, ti će troškovi biti veći.
Srednja škola!? Idemo ovako - nitko sretniji od mene kada to bude gotovo. To će možda otvoriti mogućnost da naša OŠ prijeđe na rad u jednoj smjeni.
Da li je ona nužna!? U prilogu sam rekao da smo u 15 tak godina izgubili cca 550 učenika. U sljedećih 5 godina ćemo u školi i to pod uvjetima da se nitko ne odseli imati cca 700 učenika ( sada preko 800).
Ove godine je u Ekonomskoj školi u Požegi zbog nedostatka učenika upisan odjel manje. Zatvoren je da ne bi bio zatvoren odjel u Pleternici. Trenutno u Pleternicu putuju profesori i učenici najvećim dijelom iz PŽ, iako tamo imaju manjak učenika i sve to , dragi moji prijatelji plaćamo mi! Ili bolje rečeno, naši obrtnici, privatni poduzetnici… Svi mi u školi smo svjesni apsurda situacije, ali se nas od samog početka ništa ne pita… Kada se otvori, možete računati da će godišnji proračun takve škole biti reda veličine 10 mil kn. Zamislite što bi u školstvu mogli napraviti s 10 mil kn svake godine. Novci neće ići iz gradskog proračuna , ali su opet naši novci u pitanju. Ne znam da li bih ih ja nazvao razvojnim projektima, ali ok…
Spomenuo sam i nepostojanje tržišta rada, koje i jest osnova vladavine HDZa na ovim prostorima. Kada biste mogli doći do kvalitetnog i dobro plaćenog posla, koga bi bila briga za načelnike, gradonačelnike, župane , zastupnike, vijećnike ili ravnatelje. Svima je jasno o čemu pričam! Ovako se potplaćenim poslovima u javnim radovima stvara stvara vojska glasača koja im osiguravaju vlast.
Rekao sam da smatram da je suradnja s vladajućom garniturom zadovoljavajuća, da je osjetan napredak u odnosu na neke početke. Rekao sam da imamo različite poglede na neke stvari, ali da bih volio da nas se u ovom gradu doživljava partnerima.
Na samom kraju - nalaz Državne revizije na koji se na spominjanje bilo kakvih nepravilnosti gđa. Jozić poziva.  Nalaz smo objavili na Facebook stranicama naše liste i svatko ga može pročitati. U njemu piše koja su područja kojima se ona bavi. Sve kritike na račun nekih događaja  se pokušava pravdati nalazima revizije. Nakon emisije sam ponovo pročitao nalaz. Pročitajte ga i vi !
Eto, ovo su bile neke od tema koje su spomenute, osim ovog dijela pojašnjenja stava oko investicija, ono nije bilo baš tako detaljno 
Hrvoje Galić

Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija