20
Ned, Sij
0 Novi članci

NEZAPOSLENOSTI Poslodavci su u siječnju oglasili 375 slobodnih radnih mjesta a najtraženija zanimanja su bila radnik za pomoć u kući i radnik na proizvodnoj liniji

Font

Nezaposlenost je u našoj županiji porasla – pokazuju to najnoviji rezultati Zavoda za zapošljavanje, Područni ured Požega. Naime, u Zavodu je krajem prošlog mjeseca bilo registrirano 3827 nezaposlenih osoba što je za 174 osobe ili 4,8 posto više nego krajem 2017.godine. Ipak, u usporedbi s istim periodom prethodne godine, nezaposlenost je smanjena za 14,1 posto.


Već tradicionalno, nezaposleno je više žena nego muškaraca i trenutno ih je 58 posto. Prema dobi najviše posao traže osobe između 30 i 49 godina starosti – takvih je čak 39,7 posto. Među nezaposlenima najviše je onih sa srednjom stručnom spremom i to 61,1 posto. Ako se gleda struktura nezaposlenih po gradovima i općinama, onda se vidi kako je ona svagdje porasla osim u Kaptolu. U ovoj općini broj nezaposlenih je smanjen za 0,6 posto.
Tijekom siječnja iz evidencije Zavoda za zapošljavanje izašlo je 415 osoba. Od tog broja, 217 osoba zaposleno je temeljem radnog odnosa, 23 osobe izašle su iz evidencije temeljem drugih poslovnih aktivnosti: stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (12), registriranje trgovačkog društva ili obrta (7), ostvarivanje mjesečnog primitka, odnosno dohotka od druge samostalne djelatnosti (3), ostali razlozi (1), a 175 osoba brisano je iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga sukladno Zakonu (npr. nepridržavanja zakonskih odredbi, umirovljenja, uključenja u redovito školovanje i dr.). Od onih koji su se uspjeli zaposliti 159 osoba je posao našlo u našoj županiji, 56 u drugim dijelovima Hrvatske a 2 osobe su zaposlene u inozemstvu. Najveći broj osoba , njih 66 ili 30,4 posto, zaposlio se u prerađivačkoj industriji. S evidencije Zavoda u siječnju je najviše zaposleno prodavača (23), konobara (10), šumarskih radnika (9), čistačica (8), brusača/čistača kovina (8), radnika na montaži (8) te njegovateljica (8).
Poslodavci su u siječnju oglasili 375 slobodnih radnih mjesta a najtraženija zanimanja su bila: radnik za pomoć u kući (92), radnik na proizvodnoj liniji (18), komercijalni službenik (16), konobar (13) te profesor glazbenih predmeta (11).   U evidenciju nezaposlenih u siječnju je prijavljeno 589 osoba od kojih je 390 to učinilo jer su na prethodnom radnom mjestu dobili otkaz. Najviše njih, 91, bez posla su ostali u djelatnosti pružanja smještaja te pripremi i usluživanju hrane. Otkaza je bilo i u prerađivačkoj industriji, 67 te u trgovini na veliko i malo(42 osobe).
Kažimo i da je krajem siječnja 588 osoba koristilo neku od mjera aktivne politike zapošljavanja.

TEKST:V.MIlković

Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija