20
Ned, Sij
0 Novi članci

PRVA TURISTIČKA ŠETNJA PLETERNICOM Sulejman Veličanstveni je jeo viškovačke kestene, grad je imao templare, Ivana i Grgu, a sirevi iz Pipalove mljekare....

Font

Mnogi Pleterničani zasigurno ne znaju kako je Sulejman Veličanstveni jeo viškovačke kestene, kako je grad vezan i za templare ili da su sirevi iz Pipalove medalje davno dobivali svjetska priznanja. Ove i mnoge druge povjesne priče zasigurno bi bile zanimljive i ljudima iz drugih krajeva no, treba im se omogućiti da to čuju. Grad Pleternica i njegova turistička zajednica upravo to namjeravaju i učiniti a današnja prva turistička šetnja središtem grada, namijenjena užem broju ljudi, svojevrstan je početak ostvarenja pleterničkih turističkih planova. Polazna točka bilo je gradilište budućeg gradskog trga i Muzeja bećarca.


-Ovu šetnju organizirali smo u prigodi 21.veljače, Svjetskog dana turističkih vodiča a dogovorili smo ju s Vladimirom Štibrićem koji je bio proglašen i za najboljeg turističkog vodića u Hrvatskoj. Prvenstvena ideja je bila napraviti turistički krug po Pleternici za zaposlenike gradske uprave i Poduzuetničkog centra jer, znamo kad pišemo projekte i prijavljujemo ih, onda je uvijek dobro imati što više informacija o gradu u kojem živite, tim više jer vjerujem da mi u gradskoj upravi, a i građani Grada Pleternice i okolice, ne znaju brojne turističke sadržaje i povijesne podatke vezane za naš grad. Željeli bismo da to postane nekakava tradicija u našem grade, ne na mjesečnoj bazi ali možda kvartalno, posebice nakon što se izgrade svi ovi sadržaji na kojima se radi. Mi danas krećemo s točke koja bi u budućenosti trebala biti ključna točka svih turističkih polazaka iz Pleternice, odnosno svih turističkih dolazaka u Pleternicu – pojasnila je gradonačelnica Antonija Jozić.
Nakon gradilišta budućeg gradskog trga, mala 'turistička ekipa' je krenula preko orljavskog mosta u pravcu bivše Pipalove mljekare i hotela na rotoru. - Želja nam je pokazati da Pleternica ima turističke sadržaje daleko u povijest, od 10.stoljeća, a rekao bih još i od kamenog doba. Ovdje se da povezati etnologiju, povijest, gastronomiju, pa krščansko-vjersko središte...ima tog jako puno. Evo recimo, od templara koji se ovdje spominju prvi u Hrvatskoj iz 12.stoljeća, Ivana i Grge, tu uz Muzej bećarca je i poznati Krunićev mlin iz 1926.godine, pa stara centrala...mljekarstvo se u Pleternici počelo razvijati još od 1910.godine a Pipalovi sirevi su grand prix i zlatne medalje osvajali u Parizu i Belgiji. Pričat ćemo danas i o rudniku koji je imao sjedište u Ratkovici, pa Pleternici i Požegi, tu je i željeznička stanica koja je bila temelj razvoja u 19. na 20.stoljeće, potom mađarska škola... Rosenfeldov hotelu je bio kultno mjesto gdje su se događala kulturna zbivanja...protom ćemo ići prema bivšoj Trenkovoj vojarni, pa do podruma i crkve, onda ćemo se spustiti do knjižnice i u glavnu ulicu gdje skoro svaka kuća ima svoju povijesnu priču, lijepu ili tužni. Sve ovo nalazi se u krugu od nekakvih 500 metara što je jako rijetko – ispričao je V.Štibrić.
Termin slijedeće turističke šetnje još se ne zna ali na nju će, kako je rečeno, biti pozvani svi građani koji to žele. Nadajmo se što prije i izletnicima i turistima.

TEKST I FOTO: V.Milković

Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija