22
Čet, Velj
0 Novi članci

AKCIJA "POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE" U PLETERNIČKOJ ŠKOLI Djeca na zabavan način učila o prometnim znakovima i ponašanju u prometu

Font

Akcija "Poštujte naše znakove" u Hrvatskoj se provodi već 23 godione no, dolaze mladi naraštaji pa uvijek valja nekoga podučiti prometnim znakovima i ponašanju u prometu. Stoga su danas u OŠ Fra Kaje Ađića u Pleternici policijski službenici iz Ravnateljstva policije i Policijske uprave požeško-slavonske radili upravo to – proveli su preventivnu akciju MUP-a u skladu s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa "Poštujte naše znakove" kojoj su prisustvovali učenici od 1. do 4.razreda i njihove učiteljice.


Poduka ovaj puta nije bila klasična, dosadna, s olovkom ili kredom u ruci već se ono što bi djeca trebala znati o prometu, nastojalo prikazati im kroz glazbeni i scenski nastup. - Kao što vidite danas je policija u školi, ali nije to ono kao prije kad policija dođe u školu pa bude neka panika. Danas smo ovdje da provedemo akciju “Poštujte naše znakove” koja se provodi kontinuirano sa ciljem da se mladi, odnosno najmlađi, snađu u prometnoj kulturi. Moramo biti svjesni da svake godine preko 40 tisuća prvašića postaju aktivni sudionici u prometu ali isto tako i svjesni statistike koja govori da djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima, dakle onda kada bi se ona trebala najsigurnije osjećati u vozilima. Policija s partnerima kroz jedan umjetnički izričaj, scenski nastup, uči djecu i podsjeća na prometna pravila i time u njima pobuđujemo velike emocije tako da kad dođu doma da s roditeljima ponovno o tome razgovaraju – objasnila je Marija Goati iz Ravnateljstva policije.
Akcija "Poštujte naše znakove" provodi se posvuda u Hrvatskoj ali su sada prednost dana manjim mjestima. Inače, statistika, kaže M.Goati, pokazuje kako ovakve akcije imaju efekta u praksi: prije 23 godine kada se počelo s provođenjem akcije na području cijele Hrvatske bilo je 50 smrtno stradale djece dok je danas taj broj ispod 10. Što se tiče Požeško-slavonske županije, kaže Nikolina Janković policijska službenica za odnose s javnošću, u prvih 11 mjeseci zabilježeno je 479 prometnih nesreća u kojima je 10-ero djece lakše a jedno teže ozlijeđeno.
Akciju policije podržali su i DVD Pleternica te Auto klub Požega pa su djeca, uz policijsku, mogla vidjeti i njihovu opremu.

TEKST I FOTO: V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Light Snow Showers, 0 °C
Trenutno stanje
95%     22.5 km/h     33.322 bar
Prognoza
ČET Min: 0 °C Max: 1 °C
PET Min: 0 °C Max: 2 °C
SUB Min: -3 °C Max: 1 °C
NED Min: -7 °C Max: -3 °C
PON Min: -8 °C Max: -6 °C
UTO Min: -11 °C Max: -6 °C
SRI Min: -15 °C Max: -5 °C
ČET Min: -15 °C Max: -6 °C
PET Min: -8 °C Max: -2 °C
SUB Min: -4 °C Max: 1 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija