16
Uto, Lis
0 Novi članci

AKCIJA "POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE" U PLETERNIČKOJ ŠKOLI Djeca na zabavan način učila o prometnim znakovima i ponašanju u prometu

Font

Akcija "Poštujte naše znakove" u Hrvatskoj se provodi već 23 godione no, dolaze mladi naraštaji pa uvijek valja nekoga podučiti prometnim znakovima i ponašanju u prometu. Stoga su danas u OŠ Fra Kaje Ađića u Pleternici policijski službenici iz Ravnateljstva policije i Policijske uprave požeško-slavonske radili upravo to – proveli su preventivnu akciju MUP-a u skladu s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa "Poštujte naše znakove" kojoj su prisustvovali učenici od 1. do 4.razreda i njihove učiteljice.


Poduka ovaj puta nije bila klasična, dosadna, s olovkom ili kredom u ruci već se ono što bi djeca trebala znati o prometu, nastojalo prikazati im kroz glazbeni i scenski nastup. - Kao što vidite danas je policija u školi, ali nije to ono kao prije kad policija dođe u školu pa bude neka panika. Danas smo ovdje da provedemo akciju “Poštujte naše znakove” koja se provodi kontinuirano sa ciljem da se mladi, odnosno najmlađi, snađu u prometnoj kulturi. Moramo biti svjesni da svake godine preko 40 tisuća prvašića postaju aktivni sudionici u prometu ali isto tako i svjesni statistike koja govori da djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima, dakle onda kada bi se ona trebala najsigurnije osjećati u vozilima. Policija s partnerima kroz jedan umjetnički izričaj, scenski nastup, uči djecu i podsjeća na prometna pravila i time u njima pobuđujemo velike emocije tako da kad dođu doma da s roditeljima ponovno o tome razgovaraju – objasnila je Marija Goati iz Ravnateljstva policije.
Akcija "Poštujte naše znakove" provodi se posvuda u Hrvatskoj ali su sada prednost dana manjim mjestima. Inače, statistika, kaže M.Goati, pokazuje kako ovakve akcije imaju efekta u praksi: prije 23 godine kada se počelo s provođenjem akcije na području cijele Hrvatske bilo je 50 smrtno stradale djece dok je danas taj broj ispod 10. Što se tiče Požeško-slavonske županije, kaže Nikolina Janković policijska službenica za odnose s javnošću, u prvih 11 mjeseci zabilježeno je 479 prometnih nesreća u kojima je 10-ero djece lakše a jedno teže ozlijeđeno.
Akciju policije podržali su i DVD Pleternica te Auto klub Požega pa su djeca, uz policijsku, mogla vidjeti i njihovu opremu.

TEKST I FOTO: V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 11 °C
Trenutno stanje
78%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija