20
Ned, Sij
0 Novi članci

OBILJEŽEN DAN GRADA PLETERNICE I BLAGDAN SV.NIKOLE Izvorni proračun samo 7 milijuna kuna a u tijeku radovi vrijedni 253 milijuna kuna!

Font

Pleterničani danas slave Dan grada i blagdan njegovog zaštitnika sv.Nikole a tim povodom, kao i ranijih godina, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Prisustvovali su joj mnogobrojni gosti među kojima i počasni građanin Pleternice general Mladen Markač, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunec i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.


Prisutne na svečanoj sjednici prvi je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Marijan Aladrović a potom je o aktivnostima u protekloj godini i planovima za slijedeću govorila gradonačelnica Antonija Jozić.
-Problemi i izazovi s kojima se nosimo nisu mali, oni često premašuju okvire u kojima možemo djelovati no sigurna sam da idemo u dobrom smjeru i da će se vizija koju smo zacrtali u strategiji razvoja našeg grada – postati gospodarski najrazvijeniji grad u županiji, grad ugodnog življenja koji svoje potencijale ostvaruje održivim razvoje istovremeno prateći suvremene europske trendove – i ostvariti – istakla je na početku govora gradonačelnica Jozić. Podsjetila je potom na neke podatke o Gradu Pleternici o kojima su pisali mediji u Hrvatskoj: Institut za javne financije Pleternicu je svrstao u TOP10 hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava, istraživanja o tome koliko gradovi troše za plaće službenika pokazalo je kako je Pleternica najđtedljiviji grad u Hrvatskoj a nedavno izvješće Državnog zavoda za statistiku pokazalo je kako je najvećii porast zaposlenih zabilježio upravo u Pleternici.
-Uz industrijsku zonu, u cijelosti komunalno opremljenu i sa svim pogodnostima za investiranje, uz postojeći inkubator za poduzetnike početnike koji je u potpunosti opravdao svoje postojanje i kojeg ćemo proširiti i nadograditi, uz Poduzetnički centar, tvrtku u našem vlasništvu, koja postiže iznimne rezultate za naš grad, poduzetnike, obrtnike, OPG-e i udruge, Pleternica će imati i novi inkubator namijenjen IT sektoru, najbrže rastućem sektoru u svijetu. Osim što se certificiramo kao grad povoljnog poslovnog okruženja  (BFC certifikat) u okviru proračuna izdvajamo sredstva za gospodarstvo – u ovoj godini za sufinanciranje najma prostora start-up-ovima,odnosno poduzetnicima u našem inkubatoru, i za sufinanciranje pripreme projekata za bespovratna sredstva naših gospodarstvenika. S ovog mjesta danas najavljujem nove mjere za rast i razvoj naših gospodarstvenika, za nova zapošljavanja i investicije. Vama gospodarstvenicima, ljudima koji stvarate nove vrijednosti, zapošljavate, investirate, poručujem da ćemo vam i dalje biti partneri.- kazala je gradonačelnica.
U nastavku izlaganja izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da je novi dječji vrtić tijekom četiri godine otkako je izgrađen, sada pun zbog čega se razmišlja o njegovoj nadogradnji. U pripremi je i modernizacija zgrade OŠ Fra Kaje Adžića i područnih škola u Požeškoj Koprivnici i Zarilcu. - Kako ste mogli vidjeti u tijeku su radovi na rekonstrukciji odnosno izgradnji zgrade buduće srednje škole. Do sad je izvedeno radova u vrijednosti nešto manje od milijun kuna, a nadamo se podršci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Značajna ulaganja tijekom 2017. godine odnosila su se i na komunalnu infrastrukturu – završena je prva faza izgradnje vinske ceste – ceste ruže i vina vrijedne oko 3,3 milijuna kuna – investitor je Županijska uprava za ceste i Grad Pleternicu navedena investicija nije koštala ni kune, a nema govora o nekom kreditnom zaduženju koje će otplaćivati generacije i generacije. Završeni su radovi rekonstrukcije cesta Ivanindvorskog naselja vrijedni 3,8 milijuna kuna. U tijeku je priprema tehničke dokumentacije i ishođenje dozvola za rekonstrukciju dvije državne ceste, D-525 od Pleternice do Bilica te D-38 od Pleternice do Kuzmice. Ova dva projekta osim rekonstrukcije cesta obuhvaćaju i izgradnju nogostupa kroz navedena naselja čime se znatno podiže sigurnost prometa na cestama – dodala je A.Jozić.

EU projekti u tijeku
 
Trenutno se, dodala je gradonačelnica, u Pleternici provodi nekoliko EU projekata: prekogranični projekt " Kulturna ruta bećarca i gange" vrijedan 17,5 milijuna kuna, Multimedijalna dvorana budućeg interpretacijskog centra Terra Panonica vrijedan 20,8 milijuna kuna, zgrada srednje škole a odmah uz dvoranu i srednju školu nalazi se obnovljeni gradski park. U neposrednoj blizini gore nabrojanih radova, odvijaju se i radovi na rekonstrukciji brane a taj je projekt vrijedan oko 6 milijuna kuna. Ove godine, istakla je gradonačelnica Jozić, sv.Nikola je Pleternici donio vrijedan dar.
-Prošlog petka na sjednici Vlade Republike Hrvatske potpisan je Ugovor o financiranju 180 milijuna kuna vrijednog projekta Aglomeracije Pleternica – izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda i pročistača na rijeci Orljavi. Preko 40 kilometara sustava odvodnje naših naselja, od Kuzmice do Pleternice, Novoselaca, Trapara, Gradca, Kadanovaca i Frkljevaca do Bresnice i Sulkovaca. Najveći je ovo projekt u povijesti našeg grada – kazala je gradonačelnica i odmah potom podsjetila: - Mnogi ne znaju, a ja smatram bitnim to reći, da je izvorni proračun našeg grada svega 7 milijuna kuna. S jedne strane 7 milijuna kuna, a s druge poslovanje gradske uprave, dječji vrtić, knjižnica, kultura, šport, gospodarstvo, vatrogastvo, zaštita i spašavanje, socijala, djeca, održavanje hladnog pogona, zelenih površina, groblja, manifestacije, a gdje onda „ugurati“ investicije i osigurati sredstva da se naš grad ovim tempom razvija i dalje. Unatoč tom niskom izvornom proračunu danas se u Pleternici realiziraju projekti vrijedni 253 milijuna kuna. I kad me pitaju koji je recept za pleternički uspjeh uvijek ću odgovoriti ovo: Odgovor leži u ljudima, svima vama koji ste privrženost Pleternici i prijateljstvo prema našem gradu dokazali danas svojim dolaskom, vama ministrima, državnim tajnicima i pomoćnicima koji ste prepoznali potrebe i viziju jednog malog grada u Slavoniji, vama saborski zastupniče za svaka otvorena vrata i svesrdnu pomoć, vama ravnatelji zavoda i agencija, predsjednicima uprava, direktorima javnih tvrtki za svaki odobreni projekt na području našeg grada, vama župane za poticaj, energiju i koordinaciju svih projekata bitnih u županiji, vama predsjedniče Gradskog vijeća za svesrdnu podršku, pomoć i povjerenje, mojoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici na povjerenju. Velika zahvala ide naravno i svim zaposlenicima gradske uprave, njih šest, zatim zaposlenicima Pleterničkog komunalca, Poduzetničkog centra Pleternica, Dječjeg vrtića Tratinčica i Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica – i zapamtite! Lider je samo čovjek koji iza sebe izvrstan tim – a to ste bili i jeste cijelo vrijeme – zaključila je gradonačelnica Jozić.

Nagrađeni
U ime prisutnih gradonačelnika i načelnika na svečanoj sjednici je govorila gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšanić a potom su se prisutnima obratili i župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac. Tijekom sjednice zamjenik generalnog direktora  Hrvatskih voda Davor Vukmirić je gradonačelnici Antoniji Jozić uručio Ugovor koji je prošli petak potpisan na sjednici Vlade Republike Hrvatske o sufinanciranju projekta aglomeracije Pleternica vrijedan 180 milijuna kuna.
Kao i obično, na kraju svečane sjednice Gradskog vijeća podijeljena su priznanja u povodu Dana grtada a ovaj puta su ih dobili: srednjoškolci Mateja Ostojić i Mario Borna Mjertan, poduzetnik Elvio Florian, KUD "Orljava" i DVD Požeške Sesvete. Za počasnog grašanina je proglašen fra Jozo Grbeš. Elvio Florian i fra Jozo nisu prisustvovali sjednici.

TEKST I FOTO: V.Milković

Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija