16
Uto, Lis
0 Novi članci

OBILJEŽEN DAN OPĆINE JAKŠIĆ Priznanja dobili Vladimir Čiček, Rea Marković, Vesna Šuster i HKUD "Slavonija"

Font

Stanovnici jakšićkog kraja jučer su obilježili Dan općine i blagdan sv.Barbare, njezine zaštitnice. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na spomen obilježjr poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu a potom je u župnoj crkvi služena sveta misa. Domaćini i njihovi gosti potom su se okupili na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.


Kako je već uobičajeno u ovakvim prigodama, podnesen je izvještaj o radu u proteklih godinu dana a to je učinio načelnik Ivica Kovačević. Kao prvo, rekao je, nastojalo se završiti izgradnju dječjeg vrtića i to se pokazalo kao 'pravi zgoditak'. - Vrtić je danas pun i u njemu je 80-ero djece u dvije jasličke i dvije mješovite skupine djece. Rad stručnog mladog kadra profilirali su naš  vrtić u respektabilnu ustanovu. Moram naglasiti da smo u ovoj, 2017. godini uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju gradnje vrtića, s uplatom sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  u iznosu 1,12 milijuna kuna – rekao je načelnik Kovačević.
Obzirom da je na jakšićkom području mnogo voćnjaka i obradivih poljoprivrednih površina, nastojalo se što bolje održavati nerazvrstane ceste i poljske puteve. - Posljedice velike poplave 2014. godini, još nisu u potpunosti sanirane na cestama i poljskim putovima, mostovima, te zbog sve veće  nosivosti traktora i poljoprivrednih prikolica učestalo dolazi do oštećenja mostova izrađenih od betonskih cijevi što nastojimo žurnije sanirati – istakao je načelnik Kovačević i dodao: - U stalnom smo  kontaktu s Hrvatskim cestama koje su proteklih godina uredile  državnu cestu DC 51 na cijelom potezu kroz Općinu Jakšić, od Šumanovca do Požege, ali su ostala neuređena autobusna ugibališta, zadnje je odrađeno o njihovom trošku je u naselju Radnovac. Želja nam je u nadolazećem razdoblju urediti autobusno ugibalište na križanju Kolodvorske i ulice Vladimira Nazora, kako bi osnovnoškolska djeca mogla bez opasnosti dočekati autobus koji ih prevozi do škole, a za navedenu lokaciju smo dobili i mišljenje ŽUC-a.
U nastavku svog izlaganja načelnik se osvrnuo i na radove u Eminovcima gdje se uređuje pješačka staza i autobusna ugibališta vrijednosti 2,7 milijuna kuna. Osvrnuo se i na uređenje industrijske zone  koje je započelo ove seseni. -- Naš sljedeći veliki zadatak i cilj je opremiti i izgraditi komunalnu infrastrukturu u gospodarskoj zoni u Jakšiću te u budućnosti osigurati 55 do 60 novih radnih mjesta. Nažalost, već treću godinu nema niti jednog natječaja za sufinanciranje izgradnje komunalne poduzetničke infrastrukture.
Općina je svojim sredstvima odlučila i pokrenula gradnju infrastrukture. Imamo potpisani Okvirni sporazum s tvrtkom Niskogradnja Jurčak. U ovoj godini smo uložili oko 700 tisuća kuna. izvedeni su radovi na izgradnje infrastrukture u njoj, prvenstveno vodovodne i kanalizacijske mreže, površinska odvodnja oborinskih voda i počeli radovi na gradnji kolničke infrastrukture. Sve aktivnosti ćemo u narednom razdoblju usmjeriti u aktiviranje opremanja gospodarske zone te stvaranja uvjeta za dolazak gospodarstvenika i gradnju gospodarskih objekata – rekao je načelnik.
Planova za slijedeću godinu u Općini Jakšić ima mnogo pa će se tako u suradnji s Hrvatskim vodama nastojati riješiti sve kritične točke gdje dolazi do izlijevanja vode iz vodotoka, prvenstveno gdje su u ugrozi kuće. U planu je i kanalizacija za naselje Svetinja, pa vodovod i kanalizacija u Tekiću, nastavit će se i radovi na rekonstrukciji niskonaponske mreže i obnovi javne rasvijete( Eminovci su prvo naselje u Županiji koje je u cijelosti dobilo LED rasvjetu) a nastojat će se proračunskim sredstvima 'pratiti' i potrebe u sportu, kulturi, vatrogastvu i radu drugih udruga. - Uredit ćemo staru školu u Jakšiću koju ćemo prenamijeniti u multifunkcionalni prostor s knjižnicom i čitaonicom, prostorom za udruge i prostorom za Vlastiti komunalni pogon Općine. Procijenjena vrijednost navedene investicije iznosi  3,7 milijuna kuna, a aplicirali smo ga na mjeru 7.4.1,  Fonda ruralnog razvoja – kazao je načelnik Kovačević. I za druge projekte na kojima se radi, novac se traži izvan redovnih proračunskih sredstava.
Podsjetio je također načelnik i da  općina nastoji skrbiti za socijalno ugrožene građane ali i za one mlađe, prvenstveno studente kojima je u ovoj godini dodijeljeno 10 stipendija a u idućoj će ih biti 15. Daruju se i novorođena djeca. - U suradnji s Općinama Kaptol, Velika, Brestovac, Čaglin i gradom Kutjevo aplicirali smo se na projekt „Zaželi“ koji je namijenjen zapošljavanju teško zapošljivih žena, a sa svrhom pomoći starijim i nemoćnim osobama na našim područjima. Projekt je odobren u vrijednosti 8,2 milijuna kuna i ovih dana očekujemo njegovo potpisivanje.  Projekt će se provoditi u razdoblju od 2,5 godina.
Načelnik Kovačević je također istakao odličnu suradnju s Osnovnom školom "Mladost" te Požeško-slavonskom županijom.
Svemu što Jakšićani rade, potporu su im u prigodnim govorima na svečanoj sjednici dali gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i župan Alojz Tomašević.
Na kraju sjednice zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena su priznanja za uspješan rad a dobili su ih: Vladimir Čiček za dugogodišnji društveni rad u Jakšiću, učenica 8. razreda Rea Marković za uspjeh na državnom natjecanju, učiteljica Vesna Šuster za uspješan rad u nastavi i HKUD "Slavonija" koji dugi niz godina svojim nastupima uspješno promovira jakšićki kraj.

TEKSDT I FOTO: V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 11 °C
Trenutno stanje
78%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija