17
Sri, Lis
0 Novi članci

MARIJANA JUGOVIĆ I DOMINIK BUDIMIR Sa svojim bajkama u 'lovu' na dobar plasman na međunarodnom natjecanju iz njemačkog – pomozite im!

Font

Napisati bajku ne može baš svatko. A tek na njemačkom? Marijana Jugović učenica Ekonomske škole i Dominik Budimir učenik Glazbene škole napravili su baš to i potom se prijavili na jedno Međunarodno natjecanje iz njemačkog. Potrebnu potporu dobili su od svoje mentorice prof.Martine Budimir a sada im treba i potpora građana jer, najbolji će se izabrati putem interneta.


-U Berlinu postoji Centar za kulturu bajki "Marchenland" koji svake godine organizira Dane bajki a koji upravo traju. Između ostalog, u sklopu njih se organizira i međunarodno natjecanje u pisanju bajki. Tema ovogodišnjeg natjecanja je "Alles Liebe oder was?" i, za razliku od ranijih godina, o najboljim radovima neće odlučivati žiri nego se glasuje online. Najboljih 12 radova će se tiskati u kalendaru koji izdaje organizator – objasnila je prof.Budimir.
Ranijih godina, dodala je, natjecanje je bilo ograničeno je učenike 4., 5. i 6.razreda osnovne škole a Dominik je sudjelovao na sva tri natjecanja. Najbolji je bio prve godine kada je osvojio 5.mjesto, u petom razredu nije osvojio ništa a u 6.razredu je bio 10. Te godine je Dominik bio jedini natjecatelj izvan njemačkog govornog područja.
-Dominik od malih nogu ide na natjecanja. Već je sudjelovao na 9 međunarodnih natjecanja a na šest je osvojio prva mjesta. Uglavnom radi samnom, budući mi je sin, a u osnovnoj školi je na natjecanje išao sa svojom profesoricom Bojanom Hrgić. Prošle godine je bio na županijskom natjecanju i osvojio je treće mjesto a Marijana je bila prva i išla je na državno natjecanje. To je veliki uspjeh jer samo desetak učenika iz cijele Hrvatske bude pozvano na državno. Prošle godine ih je bilo 12 a Marijana je osvojila 5.mjesto. Zato mi je drago što se Marijana odazvala i uključila u ovo natjecanje. Ponudila sam još dvjema učenicama čije je znanje njemačkog na tom stupnju da mogu same napisati bajku ali su one imale drugih obveza i nisu mogle prihvatiti – kazala je prof.Budimir.
Marijana Jugović je iz Bekteža a njemački jezik uči od 4.razreda osnovne škole. - Zapravo sam ga naučila kod kuće gledajući satelitsku TV. Mama i tata su jednom bili pustili nešto na njemačkom, ja sam gledala, slušala i pomalo naučila. Sad samo gledam TV kanale na njemačkom. Ne znam još da li ću i studirati njemački – kazala je Marijana i potom prepričala svoju bajku. Naravno, u središtu je ljubav jedne princeze i jednog zmaja, tu je i čarobnjak, pa roditelji koji princezu za 18.rođendan žele udati za mladića kojega i ne poznaje...i, kako to obično biva u bajkama, u sve je svoje prste umiješao čarobnjak i na kraju je ipak pobijedila ljubav princeze i zmaje. - Ne znam čemu da se nadam, vidjet će se – kratko je na kraju dodala Marijana kojoj je ovo prvo međunarodno natjecanje.
Za znanje njemačkog jezika Dominik također 'okrivljuje' TV. - Mama je htjela da učim s njom ali ja nisam hrio, naučio sam ga gledajući crtiće. Za natjecanje sam preradio bajku o Snjeguljici. Zapravo sam  'okrenuo' sadržak: ne radi se o Snjeguljici nego o princu, patuljci nisu dobri nego zli a maćeha je zapravo dobra. Naravno, bajka na kraju završi sretno. Sve to sam napisao u obliku pjesmice i bilo je malo teško naći prave riječi da se rimuju – ispričao je Dominik. Dodao je kako vjerojatno neće studirati njemački nego će se posvetiti pjevanju koje uči u Glazbenoj školi ali će ga i nadalje vježbati jer, možda mu jednom zatreba u glazbenoj karijeri.
I na kraju, ono najvažnije – Ukoliko želite podržati Marijanu na natjecanju, možete joj dati svoj glas na sljedećoj poveznici: http://xn--mrchenland-q5a.de/WP/es-war-einmal-die-liebe/


Dominikov rad se nalazi na poveznici: http://xn--mrchenland-q5a.de/WP/ein-liebesgedicht/
I važna napomena – treba kliknuti na 5 zvjezdica ili na riječ Marchenland.

TEKST I FOTO: V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (dan), 9 °C
Trenutno stanje
81%     11.3 km/h     33.695 bar
Prognoza
SRI Min: 8 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 20 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 7 °C Max: 18 °C
NED Min: 6 °C Max: 16 °C
PON Min: 5 °C Max: 15 °C
UTO Min: 3 °C Max: 13 °C
SRI Min: 4 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 15 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija