21
Sub, Srp
0 Novi članci

BANJALUČKI BISKUP MSGR.FRANJO KOMARICA U BUKU "Ako kažemo da smo kršćani, onda to pokažimo na djelu"

Font

Na blagdan Gospe Snježne banjalučki biskup msgr.Franjo Komarica pohodio je Buk gdje je u župnoj crkvi najprije vjenčao Franju Kljajića a potom prisustvovao i smotri pučkog crkvenog pjevanja te predvodio misno slavlje nakon smotre.

Za vrijeme kratkog boravka u Buku biskupa Komaricu zaustavljali su mnogi želeći ga pozdraviti i fotografirati se s njim a novinari su ponešto i priupitali. Prije svega za prilike u njegovoj biskupiji.

-Hvala vam od srca što se zanimate za situaciju katolika i s one strane Save. Davno je papa sv.Ivan Pavao II, kad je bio u Zagrebu 94.godine, rekao: "Nemojte da vas rijeke razdvajaju." Osobito se to tiče hrvatskog naroda s ove i one strane rijeke Save. Hrvatski narod iz Bosne je, nažalost,čini mi se prodan od svojih i 'osuđen' ne da se zadrži ovdje u Slavoniji, kamo sreće da su se svi zadržali ovdje u Slavoniji, nego da ih ja tražim po Europi, Kanadi i Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, južnoj Africi....- s pomalo sjete u glasu kazao je biskup Komarica.

Kada ih sretne u 'bijelom svijetu' dodao je, kaže im gorku istinu: - Uvijek kažem da imam najveću biskupiju na svijetu. Gdje god dođem ja sam kod kuće, kod svojih. Ali sam radostan da vidim, kad ih susrećem u bijelome svijetu, da znaju da su katolici, da ostaju vjernici, da traže crkvu, da traže svećenika, da zapravo najčešće upravo ti katolici iz Bosne i Hercegovine drže tu crkvenost u tim našim katoličkim misijama. Hvale mi se mnogi biskupi njemački, luksemburški, nizozemski, pogotovo austrijski i švicarski, da su Hrvati jako dobro došli misionari u njihovoj zemlji. Donijeli su jednu svježinu, odlučnost, jednu vjerodostojnost, jednu čvrstinu. Ne stide se svoje katoličke vjere, ni svoga identiteta i mnogim su domaćima svojevrstan ispit savjesti. Bog se ipak potrudi tako da neke đavolske poteze opet okrene u korist Crkve ali, s druge strane mi trebamo znati da čovjek ima određenu zadaću tamo gdje se rodio, prema svom kraju. Jer, Bog je uzeo zemlju tog rodnoga kraja i stvorio čovjeka na 'svoju sliku i priliku' i mi smatramo svojom dužnošću kao članovi Crkve da moramo biti vjerodostojni kad kažemo da vjerujemo u Boga Svemogućega stvoritelja neba i zemlje, i Bosne i Hercegovine. Dakle, onda Bog mora imati 'stanarsko pravo' i u banjalučkom kraju i u Posavini i u Hrvatskoj, odnosno i u srednjoj Bosni i Hercegovini i da mi ne smijemo se više klanjati nekim ovozemaljskim samozvanim božanstvima koja kažu: Nema više Boga po katoliku, šta više tražiti u Bosni – rekao je biskup Komarica.

Što se tiče rata, kaže banjalučki biskup, on zapravo nije završio. - Rat je trajan između Boga i vraga, između Crkve i protivnika crkve. Krist je glava crkve i prema tome, ja moram biti vjerodostojni član te crkve. Ako Krist kaže 'ja sam pobijedio,moja je definitivna pobjeda' , on je nas upozorio' neka i kukolj raste ali će doći vrijeme kad ćemo kukolj odstraniti od pšenice'..Na nama je da čuvamo pšenicu da ostane opšenica i da ne postane kukolj, da se ne da zaraziti od kukolja,da ne dozvolimo da nam đavao, protivnik Božji i naš, pomuti mozak kako se kaže u narodu, da ne zamijenimo teze i proglasimo laž za istinu, nepravdu za pravdu. Dakle, ono što naš čovjek ima pravo je to da se to ne dovede u pitanje. Po Božjemu pravu i po međunarodnom pravu. Ja sam i ovih dana razgovarao s ključnim političarima Amerike i Europe. Rekao sam: Šta radite pobogu ovdje s nama? Pa ne možemo vas mi obožavati kao svoje Bogove! Mi znamo u koga Boga vjerujemo. Zašto ovu malu zemlju, Bosnu i Hercegovinu, ne sredite kako treba nego prisiljavate i ovaj ostatak ovdje da budu ne samo razbijenih glava međusobnih nego da bježe iz zemlje, Kakav je to način? - rekao je dalje biskup Komarica dodajući kako se od svega što je proživio i što radi u poratnim godinama, nije umorio. - Bog daje snage. Bog se ne umara, kako ću se ja umoriti? Ključna je riječ za mene vjerodostojnost. Traži se vjerodostojnost i od mene i od vas i od svakoga od nas. Ako kažemo da smo ljudi, onda na djelu pokažimo što to znači biti čovjek, ako kažemo da smo kršćani da znamo što znači biti kršćanin i da to pokažemo na djelu, ne paradno izvana, da ne bude po onoj: izvana gladac iz nutra jadac – zaključio je biskup Komarica.

TEKST I FOTO:V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 23 °C
Trenutno stanje
58%     6.4 km/h     33.424 bar
Prognoza
SUB Min: 17 °C Max: 31 °C
NED Min: 18 °C Max: 29 °C
PON Min: 18 °C Max: 22 °C
UTO Min: 18 °C Max: 26 °C
SRI Min: 18 °C Max: 27 °C
ČET Min: 18 °C Max: 26 °C
PET Min: 17 °C Max: 26 °C
SUB Min: 18 °C Max: 26 °C
NED Min: 19 °C Max: 28 °C
PON Min: 19 °C Max: 26 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija