17
Sub, Ožu
0 Novi članci

MATEJA OSTOJIĆ IZ RESNIKA Na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Kini osvojila treće mjesto

Font

U obitelji Ljubice i Mate Ostojić u Resniku priprema se veliko slavlje i to u čast najmlađe među njima – Mateje. Ona je nedavno, kao članica hrvatske reprezentacije, na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca (Iynt) osvojila 3.mjesto.

-A, što da kažem? Drago mi je. Dobro uči. Nikad joj nisam morao govoriti: Uči. Ona zna šta treba raditi. I zna, ako ne bude učila, ja imam ovce, pa nek ih čuva ali evo, ona je odlučila učiti – pomalo šaljivo kazao je otac. - Ona je uvijek bila radoznalo dijete i sve ovo je nastalo iz njene radoznalosti. Uvijek je, još od malih nogu, željela više znati i to je to. Ima evo cijelu knjigu priznanja i diploma – dodala je majka.

I doista, Mateja uredno ima posloženene pohvalnice, nagrade i priznanja sa županijskog natjecanja iz hrvatskog jezika, iz geografije, povijesti, brzog čitanja, s natjecanja modelarske lige, za sudjelovanje na županijskom natječaju 'Kreativni i neovisni'....ukupno njih 26! Osvojila ih je u osnovnoj školi i sada u prvom razredu Matematičke gimnazije. Za IYNT se počela pripremati još u u listopadu prošle godine kada se, na poticaj razrednice Ljiljane Miletić i profesorice Magdalene Srdarević, prijavila na državnu razinu tog natjecanja. Naime, Istraživački centar mladih od 2013. organizira Hrvatski turnir mladih prirodoslovaca na kojemu bira 6 najboljih učenika koji će predstavljati našu zemlju na međunarodnoj razini. Valjalo je proći nekoliko 'krugova' natjecanja jer se odmah u startu prijavilo 156 istraživačkih radova mladih prirodoslovaca iz cijele Hrvatske a na kraju je Mateja kao četvrta 'upala' u reprezentaciju.

Natjecanje je održano u gradu Nanjingu kamo su mladi hrvatski srednjoškolci otputovali 28.lipnja.

A tamo, kaže Mateja, nije bilo lako. - Budući da ista osoba ne može nastupiti više puta u određenoj ulozi, svi smo morali znati riješiti svaki od 17 problema. Prvi dan turnira je bio 30. lipnja kada su, nakon zajedničkog fotografiranja i ceremonije otvaranja, uslijedile dvije znanstvene borbe. U hotelu smo bili oko 21 sat, nakon kratkog odmora nastavili smo raditi te tek pred jutro uhvatili koji sat sna.
Prvog srpnja imali smo slobodan dan koji smo proveli u istraživanju Nanjinga. Posjetili smo muzej, hram, šetali centrom, tržnicom i jeli kinesku hranu. Bilo je jako zanimljivo upoznati se s kulturom posve različitom od naše. Slično prvom danu, prošli su i drugi u znanstvenim borbama. Cijela ta napetost, adrenalin, iščekivanje ocjena, sputavanje protivnika, razgovori s mentorom  u pauzama, njegovo ohrabrivanje, isprobavanje kineskih grickalica, preračunavanje ocjena, učenje novih stvari i upoznavanje s natjecateljima iz zemalja diljem svijeta ostat će mi zauvijek u sjećanju. Prošli smo u polufinale s Novim Zelandom i Gruzijom. Pobjednička ekipa naše skupine bila je ekipa Novog Zelanda, koja je na kraju bila i apsolutni pobjednik turnira – ispričala je Mateja.

Pri povratku u Hrvatsku ona i njena ekipa zaustavili su se u Pekingu i malo ga turistički razgledali.

-U Kini je bilo super. Čim smo došli bilo mi je malo čudno jer je grad dosta zagađen a ja sam navikla na prirodu i naš mali grad a i hranu prvih dana nisam mogla jesti. Nije bilo vremena za upoznavanje ljudi okolo jer smo cijelo vrijeme bili u toj školi. Navečer smo opet pripremali se za slijedeći dan. Imali smo jedan slobodan dan kad smo se kao turisti prošetali po gradu. Dok smo bili u školi, lako smo se sporazumijevali jer je to škola stranih jezika ali, u hotelu i po ulici bilo je teško jer oni ne znaju engleski – kazala je Mateja.

Ovog ljeta Mateja će malo s roditeljima 'skoknuti' u njihovu rodnu Ramu a onda, u nove školske izazove. Što se tiče planova...-"Htjela bih studirati medicinu ali još nisam sto posto sigurna" – kazala je na kraju Mateja

TEKST: V.Milković

FOTO:V.Milković i M.Ostojić

Vrijeme

Pozega Croatia Showers, 9 °C
Trenutno stanje
85%     11.3 km/h     32.780 bar
Prognoza
SUB Min: 4 °C Max: 9 °C
NED Min: 1 °C Max: 5 °C
PON Min: -2 °C Max: 0 °C
UTO Min: -2 °C Max: 1 °C
SRI Min: -4 °C Max: 0 °C
ČET Min: -3 °C Max: 2 °C
PET Min: -5 °C Max: 3 °C
SUB Min: -3 °C Max: 4 °C
NED Min: -4 °C Max: 6 °C
PON Min: 2 °C Max: 11 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija