17
Sub, Ožu
0 Novi članci

MMINISTAR PAVIĆ U POSJETU POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI Održana radionica za Program „Zaželi“

Font

Iz  Programa za  zapošljavanje žena, „Zaželi“ Požeško-slavonska županija sa svojim gradovima i općinama očekuje da će koristiti blizu deset milijuna kuna. O tome kako što spremnije i bolje iskoristiti otvoreni natječaj danas je u Požegi mr.sc. Marko Pavić ministar rada i mirovinskoga sustava razgovarao sa županom Alojzom Tomaševićem i čelnicima gradova i općina naše županije, a potom je održana i radionica na tu temu.

Program „Zaželi“, vrijedan je više od 400 milijuna kuna,  financira se iz Europskog socijalnog fonda, a njime  se planira zaposliti  preko 3000 žena na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Time će se obuhvatiti 12 000 korisnika, osoba starije životne dobi. Projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do 30 mjeseci. Svaka žena koja se prijavi na projekt imat će na raspolaganju do 7 000 kn za dodatno obrazovanje ili prekvalifikaciju.

Prvo predstavljanje projekta „Zaželi“ bilo je u Požegi prigodom održavanja sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kada je o tome govorio premijer Andrej Plenković, na što je dans podsjetio ministar Pavić, izražavajući zadovoljstvo što je ponovno u Požegi.  Naime,  Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je otvoreni (trajni) poziv na dostavu projektnih prijedloga “ Zaželi – Program zapošljavanja žena ”, koji se provodi u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ Kako je rekao, program je otvoren kontinuirano, može se već sutra prijaviti,  ali ideja je da kroz radionice sve detaljno pripremi.

Župan Alojz Tomašević posebno je naglasio značaj ovog projekta za Požeško-slavonsku županiju, koja ima preko dvije stotine naselja i u njima veliki broj staračkih domaćinstava. - Vjerujem da će nam trebati dodatna sredstva, ali osigurat ćemo dostatna sredstva za sva ruralna područja da potaknemo zapošljavanje – rekao je župan. Dodao je kako je već prije tjedan dana održana koordinacija gradonačelnika i načelnika na kojoj su razgovarali o pripremama za prijave na ovaj projekt. - Očekujemo puno od ovog projekta. Nije nam cilj da svaka starija osoba koja terba pomoć bude smještena u dom, već trebamo težiti da ako je moguće ona bude u svom domu, jer je i njima to najpotrebnije. Spremni smo aplicirati za projekt „Zaželi“ – zaključio je župan.

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Požegi u nastavku posjeta ministra Pavića održana je radionica za gradonačelnike, načelnike i službenike koji će raditi na pripremi dokumentacije, o čemu im je dogovorila i državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Uz župana Tomašević, ugodan boravak i uspješan rad poželio im je i gradonačelnik Darko Puljašić.

Tekst i foto: B. Starčević Tesari

Vrijeme

Pozega Croatia Showers, 9 °C
Trenutno stanje
85%     11.3 km/h     32.780 bar
Prognoza
SUB Min: 4 °C Max: 9 °C
NED Min: 1 °C Max: 5 °C
PON Min: -2 °C Max: 0 °C
UTO Min: -2 °C Max: 1 °C
SRI Min: -4 °C Max: 0 °C
ČET Min: -3 °C Max: 2 °C
PET Min: -5 °C Max: 3 °C
SUB Min: -3 °C Max: 4 °C
NED Min: -4 °C Max: 6 °C
PON Min: 2 °C Max: 11 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija