23
Pet, Ožu
0 Novi članci

LJETNA ŠKOLA ZNANOSTI 2017. Požega ponovno znanstveno središte u kojem gostuje nobelovac

Font

Na ovogodišnjoj petoj Ljetnoj školi znanosti, u Gimnaziji Požega gostovat će mnoga velika imena svjetske znanosti u vremenu od 19. srpnja do 6. kolovoza 2017. godine. Po drugi put među njima je i jedan nobelovac: prof. Lelanda Hartwella iz Sjedinjenih američkih država,  američki biolog koji je 2001.g. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu.

Daroviti učenici iz cijeloga svijeta, uz mentorstvo mladih znanstvenika, imat će priliku sresti i čuti mnoge znanstvene autoritete s vodećih europskih i svjetskih znanstvenih institucija, kao što su: Joan Daemen (Radboud sveuciliste, Nizozemska), vodeći svjetski kriptograf; Toby Walsh (University of South Wales Sydney, Australia), jedan od najutjecajnijih znanstvenika na području umjetne inteligencije; Dennis Bray (Sveučiliste Cambridge), jedan od najutjecajnijih znanstvenika danas; Daniella Bortoleto (Sveučiliste Oxford), jedna od najzaslužnijih znanstvenika za otkriće Higgsova bozona, Peter Atkins (Sveučiliste Oxford), jedan od najznačajnijih kemičara današnjice i drugi. Učenici će i ovog ljeta imati mogućnost pratiti širok raspon znanstvenih projekata u području znanosti i tehnologije dajući im jedinstvenu priliku da razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

Ljetnu školu znanosti organizira neprofitna organizacija Društvo za edukaciju van okvira uz pokroviteljstvo i potporu Grada Požege. U protekle četiri godine u brojnim znanstvenim projektima sudjelovali su uz srednjoškolce iz cijeloga svijeta i požeški gimnazijalci. Ljetna škola znanosti kroz samo nekoliko godina rada dala je iznimne rezultate i obuhvatila oko tri stotine učenika srednjih škola iz 14 zemalja.

Tekst: bst
Foto: arhiva Požeškog dnevnika

Vrijeme

Pozega Croatia Cloudy, -1 °C
Trenutno stanje
73%     0.0 km/h     33.187 bar
Prognoza
PET Min: -3 °C Max: 5 °C
SUB Min: -2 °C Max: 6 °C
NED Min: -1 °C Max: 10 °C
PON Min: 0 °C Max: 10 °C
UTO Min: 0 °C Max: 11 °C
SRI Min: 1 °C Max: 13 °C
ČET Min: 5 °C Max: 10 °C
PET Min: 5 °C Max: 13 °C
SUB Min: 7 °C Max: 16 °C
NED Min: 8 °C Max: 19 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija