20
Ned, Kol
14 Novi članci

U ZAGREBU OBILJEŽENA 161.OBLJETNICA TESLINOG ROĐENJA Nagrada Zlatku Dražiću iz Završja za projekt „Kosilica na daljinsko upravljanje“

Font

U Zagrebu je obilježena 161.obljetnica Teslinog rođenja što je bio povod dodjeli nagrada mladim inovatorima među kojima je bio i bivši učenik Tehničke škole Požega Zlatko Dražić iz Završja. Evo informacije koju su nam poslali organizatori.

Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen četvrti Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 161. obljetnica rođenja nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle. Teslina dostignuća slavila su se uz predavanja stručnjaka, polaganje cvijeća na Teslin spomenik, dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost,  predavanje u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“, koncert Ane Rucner i kazališnu predstavu Tesla Anonimus.

U Hotelu Esplanade u Zagrebu sinoć su svečano uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost obilježeni Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 161. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Godišnja Nagrada Nikola – Genij za budućnost ove je godine osmu godinu zaredom dodijeljena u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada pripala je Janu Pršle, učeniku Osnovne škole Dragutina Domjanića iz Zagreba. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za projekt „Kosilica na daljinsko upravljanje“ dobio je mladi inovator iz Požege Zlatko Dražić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja za zaštitu okoliša dobio projekt „Pametna kluba“, 21-godišnjeg Solinjanina Ivana Mrvoša.

 Ovogodišnja manifestacija Tesla&friends održavala se pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Grada Zagreba, Rochester Institute of Technology Croatia, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb te pod pokroviteljstvom i u partnerstvu s Gradom Zagrebom.

Podsjetimo da je Zlatko još kao učenik 2.razreda Tehničke škole u proljeće 2015.godine na 9.međunarodnom sajmu inovacija mladih Inventum  u Iloku osvojio zlatnu medalju a u studenom iste godine dobio je brončanu medalju na natjecanju inovatora u Njemačkoj i to u konkurenciji njih 800 iz cijelog svijeta. U međuvremenu je tu kosilicu usavršio i doradio.

Vrijeme

Pozega Croatia Djelomično oblačno (noć), 15 °C
Trenutno stanje
83%     11.3 km/h     33.661 bar
Prognoza
PON Min: 11 °C Max: 22 °C
UTO Min: 12 °C Max: 24 °C
SRI Min: 11 °C Max: 26 °C
ČET Min: 15 °C Max: 30 °C
PET Min: 17 °C Max: 31 °C
SUB Min: 18 °C Max: 32 °C
NED Min: 19 °C Max: 33 °C
PON Min: 18 °C Max: 33 °C
UTO Min: 19 °C Max: 31 °C
SRI Min: 19 °C Max: 30 °C