26
Sri, Ruj
0 Novi članci

DVADESETA OBLJETNICA UTEMELJENJA POŽEŠKE BISKUPIJE Središnje slavlje bit će 24. rujna u Požegi

Font

Na početku misnog slavlja 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja prvog biskupa u požeškoj prvostolnici biskup Antun Škvorčević je podsjetio kako je 5. srpnja 1997. u podne u Rimu i Zagrebu obznanjeno da je papa Ivan Pavao II. odlučio utemeljiti Požešku biskupiju i imenovati prvoga biskupa.

Kako bi se nazočni podsjetili na taj događaj pročitan je prvi dio apostolskog pisma pape Ivana Pavla II. o utemeljenju Požeške biskupije i imenovanja prvoga biskupa Antuna Škvorčevića. Ovim slavljem biskup je proslavio i 45. godina svoga svećeništva zbog su na slavlje stigli i vjernici iz njegove rodne župe Davor koji su uz katedralni zbor i pjevali na misi kao što su pjevali i na njegovoj mladoj misi.
Biskup je napomenuo kako će središnje slavlje 20. obljetnice Požeške biskupije biti  24. rujna kada će se u Požegi održati Treći euharistijski kongres.
O značenju toga povijesnog događaja za požešku mjesnu Crkvu u kontekstu blagdana slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda te navještene Božje riječi progovorio je u homiliji preč. Josip Krpeljević, generalni vikar biskupije. On je istaknuo i najvažnije pastoralne i kulturne programe koje je proveo u dva desetljeća  vođenja  Požeške biskupije njezin prvi biskup Antun Škvorčević kao i najznačajnije materijalne projekte.
Misno slavlje završilo je u kripti požeške katedrale, u kapelici sv. Ivana Pavla gdje je biskup u zajedništvu s brojnim svećenicima i ostalim vjernicima predvodio molitvu zahvale utemeljitelju POžeške biskupije.  
 
Na slavlju  je bio nazočan požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenicima, Ferdinadom Trohom i Mariom Pilonom.

TEKST:Lj.Marić

FOTO:H.Kusik

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 13 °C
Trenutno stanje
47%     11.3 km/h     34.236 bar
Prognoza
SRI Min: 0 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 16 °C
NED Min: 6 °C Max: 15 °C
PON Min: 6 °C Max: 17 °C
UTO Min: 7 °C Max: 20 °C
SRI Min: 8 °C Max: 21 °C
ČET Min: 8 °C Max: 20 °C
PET Min: 9 °C Max: 22 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija