20
Ned, Sij
0 Novi članci

U POŽEGI I PLETERNICI PRIKAZAN FILM "HUDA JAMA – STROGO ČUVANA TAJNA" R.Leljak:"Bilo je važno da prenesemo istinu"

Font

U organizaciji Udruge hrvatski policajac i Požeške biskupije, te Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Grada Pleternice, u Požegi i Pleternici večeras je premijerno prikazan dokumentarni film Romana Leljaka "Huda Jama - strogo čuvana tajna". Projekciji filma prisustvovao je i sam autor.

Roman Leljak rođen je u mjestu Đurmanec kod Krapine a školovao se u Sloveniji te potom na srednjoj vojnoj školi u Sarajevu i Visokom vojnom centru u Beogradu. Završio je i specijalizaciju za šifranta u JNA a zatim posebnu obuku o vojnoj sigurnosti u Pančevu. Do 1987.godine je radio kao protuobavještajac u tajnoj vojnoj školi. Potom je napustio JNA a 1988.godine je objelodanio slovenski prijevod knjige britanske povjesničarke Nore Beloff "Rasuta baština Josipa Broza Tita." Godinu dana kasnije javnosti je otkrio Hudu jamu. Intenzivno istražuje rad UDBA-e od 1945. do 1990.godine, objavio je 15 knjiga. Živi u Radencima.

-Ova tema me prati od 1988.godine kad sam saznao da se u mom gradu gdje sam žuvio događalo nešto strašno.Bilo je problema kada je izdana knjiga Nore Beloff. To me potaklo da počnem istraživati povijest koja je bila krvava. I ne mogu ni danas zamislitri što se događalo tada nekoliko stotina metara od moje kuće. Huda jama je samo jedno od tih stratišta koja je sama po sebi bila najstrašnija u 2.sv ratu. Jer, nigdje nije zabilježeno da bi netko u rudniku, u dužini od 400 metara, po trojicu zavezanih dovodio do šahta a onda prvom pucao u noge kako bi pao u šaht i za sobom povukao i drugu dvojicu. Tako su napunili šahtu s više od 3000 žrtava. Taj rudnik je potom sa 100 metara različitog materijala zasut kako bi se sakrila istina. Od 1989.godine bilo je potrebvno ipak dugih 20 godina da bi se rudnik otvorio. Borio sam se na različite načine, pokušavao ga otvoriti i tek 2008. godine Janez Janša,koji je tada bio predsjednik Vlade, je ipak donijeo odluku da se krene u iskopavanja. Trajala su 6 mjeseci da bi se 2009.godine rudnik i otvorio. Tada se potvrdilo sve ono što sam napisao 1989.godine – kazao je R.Leljak.

Huda jama, pričao je dalje autor filma, nije jedini rudnik u Sloveniji koji se koristio za masovne likvidacije. Jedan od najstrašnijih rudnika je Pečovnik u istoimenom selu kraj Celja gdje je u svibnju 1945.godine ubijeno 12 000 ljudi. U Hudoj jami je ubijeno 2000 Hrvata,700 Slovenaca i 300 Austrijanaca a u Pečovniku su svi ubijeni bili Hrvati. - Žrtve iz Hude jame pokopane su u Mariboru a one iz Pečovnika, kada se iskopaju, treba vratirtiti u Hrvatsku. Mi iz udruge Huda jama pokušat ćemo da se taj rudnik otvori. Radovi kreću krajem trećeg mjeseca u našoj privatnoj organizaciji, a tek kad se potvrdi da su žrtve tamo, ići će zahtjev da to država dalje radi. Mislim da bi to trebao biti zajednički projekt Slovenije i Hrvatske. Ovo je film koji je amaterskji napravljen s vrlo malo novca, ni 10 000 eura nismo potrošili,ali bilo je važno da prenesemo istinu. Svaki detalj u filmu je napravljen na temelju istine. Posebno je važno da u filmu vidite ljude koji su napravili te zločine. Na žalost, za taj zločin nikad nitko nije odgovarao i bojim se da neće odgovarati iako je to jedan od najvećih zločina koji se dogodio na tlu Europe – istakao je Roman Leljak.

TEKST:V.M;ilković

FOTO: V.Milković i H.Kusik

Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija