20
Ned, Sij
0 Novi članci

ERASMUS+PROGRAM U OŠ A. KANIŽLIĆA Učitelji se s Malte vratili s novim idejama

Font

OŠ Antuna Kanižlića nositelj je projekta „Učenje za život – prijenos znanja, vještina i kompetencija“ u okviru Erasmus+ programa, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. U realizaciji projekta petro nastavnika boravili su tjedan dana na Malti, upoznavajući se s načinom rada u tamošnjim školama. Prepuni novih saznanja i iskustava već su krenuli s pripremom novina koje će sami u okviru zadanog nastavnog programa i mogućnosti  provesti u svojoj školi i prenijeti ostalim kolegicama i kolegama.

U okviru Ključne aktivnosti 1 – mobilnosti u svrhu učenja za pojedince, članovi projektnog tima Josipa Bušić, engleski jezik,  Renata Marinić, tehnička kultura, Igor Soldić,  informatika, Danijela Stanić, priroda i biologija, Valentina Čurčić, hrvatski jezik, boravili su u partnerskoj školi St Ignatius College, Secondary School, Ħandaq na Malti. Stekli su vrijedna iskustva o malteškom obrazovnom sustavu, a posebno su se upoznali s kurikulom iz predmeta domaćinstva. Naime, imaju u planu ovaj predmet uvesti kao izvannastavnu aktivnost.

-    Navrijednije je stečeno iskustvo, saznanja o njihovoj nastavi i načinu rada. Kod njih se količinski puno manje radi gradiva, više se ide na neke bitnije stvari nego kod nas, ne ide se u širinu, nego na ključne pojmove, a onda se na njima puno više radi nego što se radi kod nas. U dva školska sata oni obrade puno manje gradiva nego što mi radimo, ali ostavljaju puno više mogućnosti za odgovore na zanimanje svakog pojedinog učenika. A to im je omogućeno najprije stoga što imaju najviše 16 učenika u razredu. Štoviše, ako i jedan učenik pokazuje interes za određeni predmet, on će biti organiziran – objašnjava Renata Marinić, voditeljica tima.   

Naši učitelji mogli bi samo pozavidjeti malteškim, jer kako su vidjeli tijekom sedmodnevnog boravka, osigurani su im svi potrebni uvjeti za rad u samoj školi, od uredskog stola, računala, pametnih ploča i td. – Kad smo im rekli da radimo s pločom i kredom, rekli su da oni tako više ne bi niti znali – dodaju nam u razgovoru. – Učionice su opremljene za najmoderniji način rada, a one za domaćinstvo opremljene su svime što se može u kuhinjama zamisliti, pokazali su nam pribor kakav još nismo nikad ni vidjeli  – kaže Igor Soldić. A predmet domaćinstvo ne obuhvaća samo prehranu, već i održavanje kućanstva, obiteljske odnose i sl.

-    Mi smo napustili premet domaćinstva kao obvezan,  a razvijenije zemlje se vraćaju tome, vjerojatno zbog važnosti kvalitete života, od prehrane do obitelji - primjećuje Marija Samardžija, ravnateljica škole, te najavljuje kako će oni upravo taj predmet unaprijediti u svojoj školi prema iskustvima i idejama koje su vidjeli na Malti. Neke novine su već uveli. Kako je rekla Danijela Stanić, sastavili su tri ključna jelovnika u kuhinji, od proljetnog preko ljetnog do jesenskog, a svaki od njih oslanja se na sezonsko voće i povrće.

Ali, moglo bi se govoriti i tome u čemu smo i bolji. - Njihov službeni jezik je engleski, obvezni predmet je i malteški, ali našim učenicima engleski ide daleko bolje - napominje Josipa Bušić.

Osim nastavi domaćinstva prisustvovali smo i nastavi srodnih predmeta poput Health and social care, Tehnology and design, PSCD (Physical, social, carieer development). Svi ti predmeti imaju poveznicu s domaćinstvom, jer djeca uče o zdravlju, rukovanju različitom opremom, strukturi obitelji i odnosima unutar nje – napominje Valentina Čurčić.

Tekst: B. Starčević Tesari
Foto: Igor Soldić

Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija