16
Uto, Lis
0 Novi članci

PREVENTIVNA AKCIJA NADZORA ALKOHOLIZIRANOSTI VOZAČA Pijanih je najviše u ranim jutarnjim satima

Font

Prometna policija PU Požeško -  slavonske provela je u Dubrovačkoj ulici preventivnu noćnu akciju nadzora vozača koja uz alko test uključuje i kontrolu uporabe različitih vrsta opojnih droga. Akciji su prisustvovali i novinari.


Prema riječima glasnogovornice policije Ivane Radič u prvih šest mjeseci ove godine bilo je 227 prometnih nesreća. Dvije su osobe smrtno stradale, trideset osoba je zadobilo teške, a osamdeset i šest lakše tjelesne ozljede. Zabrinjavajući je podatak da su čak 50 prometnih nesreća ili gotovo četvrtinu od ukupnog broja počinile osobe pod utjecajem alkohola. Akcija je provedena s ciljem podizanja svijesti građana da u koliko konzumiraju alkoholna pića ni u kom slučaju ne sjedaju za upravljače motornih vozila.
 – Ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola propisuje se i kazna za alkoholiziranu osobu. Od 0,5 do 1,0 promil alkohola u krvi za počinitelja prekršaja kazna iznosi od jedne do tri tisuće kuna. Ako je koncentracija od 1,0 do 1,5 promila kazna iznosi od tri do pet tisuća kuna, a ako je preko 1,5 promila novčana je kazna od pet do petnaest tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Uz novčane kazne počinitelj prekršaja dobiva i kaznene bodove, a propisuje mu se i mjera oduzimanja vozačke dozvole – rekla je Ivana Radić. Policijski službenici Kristina Martinaš i Davor Hamžik unatoč kiši i otežanim uvjetima rada svoj su posao odradili profesionalno, a prema njihovom višegodišnjem iskustvu najviše je vozača pod utjecajem alkohola u ranim jutarnjim satima.
Tijekom akcije, niti jedan od kontroliranih vozača nije imao alkohol u krvi, a policijsku akciju je podržao i zaustavljeni vozač Ilija Marčinković iz Kaptola. – Policija me posljednji puta zaustavila prije dvije godine, a zbog alkohola nisam nikada imao problema niti sam kažnjavan. Podržavam sankcioniranje alkoholiziranih vozača radi opće sigurnosti u prometu. Inače ne pijem, a ako primjerice u svatovima i popijem koju čašicu više, volan preuzima moja supruga i ona nas vozi kući – rekao je Marčinković.
TEKST I FOTO: Hrvoje Kusik

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 10 °C
Trenutno stanje
76%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija