16
Uto, Lis
0 Novi članci

DAN NAKON NEVREMENA Samo na jakšićkom području prve procjene govore o 5 do 6 milijuna štete!

Font

Jutro nakon sinoćnjeg nevremena pokazalo je pravu sliku o tome koliko je ono bilo snažno: krovovi bez crijepa, polomljeno drveće, uništene neasfaltirane ceste... Najgore je, barem prema prvim procjenama, prošao jakšićki kraj tako da je danas prijepodne polovica samog Jakšića još uvijek bila bez struje.

- Stradali su usjevi, barem 2000 hektara. Soja, kukuruz, duhan na kojemu ponegdje ni lišća nema... Štete se kreću od 60 do 100 posto. Deset posto nasada višanja je polomljeno. Oštećenoi su krovovi na 60-ak kuća a gospodarskih objekata još i više, između 120 i 130. Neke šupe su potpuno odnesene, limeni krovovi su stradali. Oštećena su i tri voda struje: od Požege prema Eminovcima, Jakšić-Bertelovci i Jakšić-Ovčare. Ulice koje nisu asfaltirane i koje smo nedavno nasuli su uništene, voda je sve odnijela da se jedva autom prolazi. Prve procjene govore da će šteta iznositi između 5 i 6 milijuna kuna – rekao nam je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

 

Oštećeni su i školski objekti. 

 

- Porušeno je dosta stabala oko matične škole, jedno je palo i na krov i oštetilo ga, kao i oluke. Srećom, nema razbijenih prozora. Na krov područne škole u Rajsavcu je pao krov i oštetio ga a vjetar je odnijeo i četvrtinu limenog krova u Traparima – kazao je ravnatelj OŠ Mladost Boško Obradović.

 

Prema informacijama Centra 112, nevrijeme je Požeštinu zahvatilo oko 17,45 sati a jak vjetar je porušio veliki broj stabala koje je popadalo preko prometnica. Zbog porušenih stabala za sav promet zatvorene su lokalne ceste Jakšić-Trapari i Lakušija-Rajsavac. Zbog pokidane elektromreže bez opskrbe električnom energijom ostali su potrošači sjeveroistočnom dijela Požeštine, te dijela grada Požege. Dežurne ekipe HEP-a su odmah izašle na teren kao i djelatnici Hrvatskih cesta.

 

U požeškoj Elektri kažu kako sje sinoć od 18 sati na terenu neprestano deset ekipa koje otklanjaju kvarove te da je najteže stradalo područje Jakšića i Vetova. Bez struje je dio Jakšića i neka manja mjesta kao Laze, Škrabutnik...ali bi svi tijekom poslijepodneva trebali dobiti struju.

 

TEKST: V.Milković

FOTO: H.Kusik

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 11 °C
Trenutno stanje
78%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija