20
Ned, Sij
0 Novi članci

ŽELJKO PETROVIĆ Dobitnik odlikovanja Predsjednice Grabar Kitarović, od dr.Franje Tuđmana dobio je još 1994.godine

Font

Željko Petrović u svom vlasništvu ima sva najveća priznanja koja se mogu dobiti u oblasti vatrogastva a među njima su i dva predsjednika Republike: priznanje dr.Franje Tuđmana je dobio još 1994.godine a ovih dana ga je, u povodu 140.obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice, odlikovala i Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Redom hrvatskog trolista za izniman doprinos u razvoju sustava zaštite i spašavanja od požara i razvoju vatrogastva u Republici Hrvatskoj.

-Prije deset godina sam dobio najviše priznanje u vatrogastvu, Plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice s likom Đure Deželića koje inače, nitko ne dobiva prije 60.godine starosti a ja sam ga dobio na prijedlog Predsjedništva kada sam imao 53 godine. Nakon tog priznanja, tko ga dobije, obično se u šali kaže da mu preostaje još samo 'lopata u guzicu' no, iako sam dobio sva priznanja koja sam mogao dobiti pa evo i ovo od Predsjednice, ja bih još odradio koju godinu do mirovine. I nakon toga, rado ću svoje znanje prenositi mlađima, ako budu htjeli – kazao je Ž.Petrović.

A znanja zasigurno ima napretek jer, stjecao ga je punih 35 godina na raznim dužnostima u općini, Županiji, slavonskoj regiji i tijelima državne vatrogasne zajednice. Zanimljivo je međutim, da se Željko Petrović u vatrogastvu našao – slučajno!

-Kada sam završio Pedagošku akademiju u Osijeku i vratio se u Požegu kao nastavnik tjelesnog, nisam mogao dobiti posao, iako sam usto, bio aktivan i rukometaš i nogometaš. Kako ne bih besposleno sjedio kod kuće, zaposlio sam se kao fizički radnik u SPIN Valisu. Tek poslije sam, 1981.godine, dobio posao u Uredu za obranu gdje sam radio kao referent Civilne zaštite i vatrogastva. Radeći uz pokojne Dragu Rodića i Luku Samaržiju zavolio sam vatrogastvo a poslije sam učio i od Đuke Đurčevića i Stjepana Pavličeka. Svidjelo mi se što radim s ljudima i tako sam evo, u vatrogastvu ostao punih 35godina. U tom periodu svaku subotu i nedjelju sam bio u nekom društvu, na vježbi, natjecanju...Sva priznanja koja sam dobio rezultat su toga rada, ali i rada mojih suradnika i obitelji koja mi je davala potporu – rekao je Ž.Petrović.

Kako ne bi bilo, a neki su ga pomalo i zadirkivali, da radi u vatrogastvu a sam nije vatrogasac, Željko Petrović se već 1982.godine počeo obvučavati i s vremenom 'dogurao' do višeg vatrogasnog časnika. Osobno je, kaže, ponosan na sve što su on i ljudi s kojima je radio dugi niz godina postigli u vatrogastvu na našem području.

-Kada sam počeo raditi 1981.godine sva društva zajedno su imala pet vozila, kapa nisu imali..opremljenost je zapravo, bila nikakva. Sada je naša županija po broju vozila u odnosu na broj stanovnika treća u Hrvatskoj. Isto tako i u osposobljavanju kadrova smo treći. Imamo mnogo mladih u vatrogastvu pa recimo, od 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava u njih 45 imamo i djecu i mladež. Moja osobna želja je da se dobrovoljno vatrogastvo održi u ovom obliku. Profesionalci su profesionalci ali, dobrovoljni vatrogasci imaju i određenu društvenu ulogu u svom selu. Oni čuvaju kulturu i tradiciju i zbog toga je bitno da se održe – rekao je na kraju Željko Petrović.

 

TEKST:Vesna Milković

FOTO:Hrvoje Kusik

Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija