26
Sri, Ruj
0 Novi članci

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ Nastavljaju se špekulacije oko mogućeg nasljednika Davora Šukera, a evo o kome je riječ…

Font

Bivši proslavljeni reprezentativac Davor Šuker zadnjih mjesec i više dana je pod izrazitim udarom javnosti. Loši rezultati u kvalifikacijama, nezadovoljstvo s bivšim izbornikom, informacije o tome kako prima plaću na mjestu predsjednika Saveza, objava detalja ugovora sa Čačićem te troškovi Saveza su poziciju aktualnog predsjednika HNS-a značajno uzdrmali. 

 

Izborna skupština HNS-a na rasporedu je iduće godine, vjerojatno u ožujku ili travnju, ali pitanje moguće smjene moglo bi se povući već na sljedećoj redovitoj Skupštini koja bi se mogla održati 25. studenog.

Neki izvori spominju kako postoji mogućnost da Šuker uopće ne bude izabran kao predstavnik Zagrebačkog nogometnog saveza, što bi značilo da automatski prestaje biti predsjednik. Redovita Skupština se održava jer je HNS morao uskladiti statut sa Zakonom o sportu, a Skupština koja je izabrala Šukera u tom sastavu zapravo više ne postoji. Stara Skupština imala je 49 članova, tako da je svaki županijski savez delegirao od dva do pet članova.

Takav sustav ocijenjen je neadekvatnim te lako podložan korupciji. Uskoro će se prvi put sastati nova skupština HNS-a, usklađena po novom zakonu. Imat će 10 članova više, a umjesto 49 županijskih delegata, sada ih je samo 21. Već duže vremena se spominju u javnosti novi kandidati za predsjednika HNS-a. Prvi je s kandidaturom u javnost izašao bivši reprezentativac Dario Šimić kao predstavnik Nogometnog sindikata.

Marijan Kustić -  Šukerov nasljednik?

No, u nogometnim krugovima već se dulje vremena špekulira da bi Šukera mogao zamijeniti Marijan Kustić, HDZ-ov saborski zastupnik iz Like i dosadašnji član Izvršnog odbora HNS-a. Kustić je svoju funkciju u HNS-u stavio u mirovanje zbog odredbi Zakona o sportu, a koji se tiču preklapanja političkih i sportskih funkcija, odnosno sukoba interesa, te je sada u savjetodavnoj ulozi kao i nekolicina ostalih članova IO-a.

HNS je u međuvremenu pokrenuo upravni spor na tu temu, no ne zna se kad bi taj spor trebao biti riješen. Mogući Šukerov nasljednik već je u javnosti kritizirao rad dosadašnjeg vodstva, tvrdeći da je Savezu potrebna snažna promjena, ali i poboljšanje atmosfere. Potvrdio je i kako je bio veliki zagovornik Zlatka Dalića kao izbornika te mu pruža snažniju podršku nego Šuker. Također je kritizirao i projekt gradnje nogometnog kampa na Sveticama jer smatra da je bolje ulagati u više nogometnih terena diljem cijele Hrvatske.

Kustić navodno ima snažnu podršku vrha HDZ-a koji podupire smjenu na vrhu nogometne organizacije. Ako su ti navodi točni, za pretpostaviti je kako aktualni predsjednik HNS-a Šuker nema previše šanse za ostanak na čelu saveza. Nakon što je postao prvi član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza iz Ličko-senjske županije, Kustić je u ožujku ove godine na redovnoj Skupštini HNS-a promoviran za novog dopredsjednika Saveza, a kako stvari stoje uskoro bi mogao postati i novi predsjednik.

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 13 °C
Trenutno stanje
47%     11.3 km/h     34.236 bar
Prognoza
SRI Min: 0 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 16 °C
NED Min: 6 °C Max: 15 °C
PON Min: 6 °C Max: 17 °C
UTO Min: 7 °C Max: 20 °C
SRI Min: 8 °C Max: 21 °C
ČET Min: 8 °C Max: 20 °C
PET Min: 9 °C Max: 22 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija