18
Pon, Lip
0 Novi članci

USPUTNI RAZGOVOR S POBJEDNIKOM ŠAHOVSKOGA TURNIRA U ČAGLINU Velemajstor Ante Brkić- u samom vrhu hrvatskoga šaha

Font

S  mladim i uspješnim velemajstorom Antom Brkićem iz Starih Mikanovaca, pobjednikom šahovskoga  turnira u Čaglinu, razgovarali smo “ brzopotezno“  tijekom kratke pauze između dva kola,  u samoj  završnici ovoga natjecanja. Premda je  Brkić bio na čelu tablice, tada je još uvijek bilo neizvjesno tko će osvojiti prvo mjesto, jer je u igri bilo barem petorica takmaca.   

             
Ovaj talentirani  i samozatajni 29-godišnji šahist član je Šahovskoga kluba  Vinkovci, koji se natječe u 1. B Hrvatskoj ligi, a ima status igrača i trenera.  Svoje prve šahovske korake počeo je u  ŠK Šokadija, u rodnom mjestu Starim Mikanovcima.  Njegovom brzom napredovanju značajno je pridonio poznati šahovski pedagog Ivan Bažaj  iz  Đakova.                                     
S nepune 23 godine postaje seniorski  prvak Hrvatske u Mariji Bistrici , kada je je bio član slavonskobrodskog  Šahovskoga kluba  Đuro Đaković Holding.  Prije toga nastupao je dvije godine  za HAŠK  Mladost iz Zagreba. S FIDE rejtingom 2563 danas je među najboljim hrvatskim šahistima, a član je hrvatske šahovske reprezentacije. Njegov najviši rejting iznosio je 2607, koji je postigao u  lipnju 2015. godine. Naglašava kako je postavio cilj ponovnog  poboljšanja rejtinga, višeg od 2600, te da  njegov klub ostane u 1. B Hrvatskoj ligi . Kaže da voli igrati brzopotezni , no još više ubrzani(rapid) šah,  s vremenom za razmišljanje najmanje  15,  a manje od 6o minuta. Dan ranije, igrajući na pozivnom brzopoteznom velemajstorskom turniru na Sovskom jezeru, u vrlo jakoj konkurenciji osvojio je među 14 sudionika 5. mjesto i novčanu nagradu.
Na pitanje o uporabi računala  tijekom šahovske edukacije, ističe kako je ono korisno pomagalo, no šahisti moraju prvenstveno donositi odluke svojom glavom. Smatra da u Hrvatskoj nema dovoljno turnira pa tu prazninu popunjava igranjem u šahovskim ligama Austrije te Bosne i Hercegovine. Iznio je zanimljiv prijedlog da bi se na otvorenim turnirima s puno igrača trebalo igrati kao u tenisu- na ispadanje po „nokaut“ sustavu. Poslije našeg kratkoga razgovora, Ante je požurio na prvu ploču na kojoj  je bio stalno od četvrtoga  do posljednjeg, devetoga kola, kada remizira s  velemajstorom Mladenom Palcem. S osvojenih 7,5 bodova postao je pobjednik turnira i još jednom dokazao da je u samom vrhu hrvatskoga šaha.(izvor:I.Tomić)

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 21 °C
Trenutno stanje
69%     11.3 km/h     33.559 bar
Prognoza
UTO Min: 17 °C Max: 24 °C
SRI Min: 16 °C Max: 27 °C
ČET Min: 17 °C Max: 29 °C
PET Min: 13 °C Max: 21 °C
SUB Min: 12 °C Max: 21 °C
NED Min: 11 °C Max: 22 °C
PON Min: 13 °C Max: 23 °C
UTO Min: 14 °C Max: 23 °C
SRI Min: 14 °C Max: 26 °C
ČET Min: 16 °C Max: 27 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija