20
Ned, Sij

ZDRAV ŽIVOT Šest vrsta hrane kojom se možete boriti protiv prehlade i gripe

Font

Sezona gripa i prehlada još ne jenjava, ali važno je do kraja zime održati svoj imuno sustav snažan. U tome vam mogu pomoći ove namirnice.


Uredna probava neizmjerno je važna za cjelokupno zdravlje organizma i održavanje zdravog imunosustava. Ako je probavni sustav zdrav on je u stanju da pravilno razlaže hranjive tvari i izvlači najbolje iz hrane koju jedete. Tako se organizam lakše oslobađa toksičnih spojeva i organizmu ostavlja dovoljno vremena i energije da se bori protiv virusa i bakterija, smatra doktorica Helen Lee, prenosi ChicagoHealers. Evo što će vam olakšati probavu i ujedno vas zaštiti od virusa:

1. Đumbir. Biljka koja čisti tijelo. Hlapljiva ulja iz đumbira zagrijat će organizam, pomažući mu da se znoji, zaustavi groznicu i temperaturu te eliminira toksine. Đumbir također potiče stvaranje sluzi, ubrzava metabolizam, a pomaže i kod mučnine i u probavi. Svježi đumbir sitno naribajte i dodajte u hranu ili jogurt, dok đumbirov čaj (posebno u kombinaciji s medom) pomaže pročistiti grlo.
2. Češnjak. Sadrži alicin koji kao aktivni sastojak djeluje antivirusno i antibakterijski u organizmu. Češnjak čisti jetru, "čistača" krvi, i time potiče stvaranje bijelih krvnih stanica, a zauzvrat se jača imunološki sustav. Također, sirup od češnjaka može pomoći u rastvaranju i oslobađanju sluzi iz respiratornih organa.
3. Med djeluje kao prirodni antibiotik s antiseptičkim svojstvima. Sadrži vitamine poput B-kompleksa, C, D, E, te enzime i propolis. Propolis u medu jača imunološki sustav, onemogućuje borbu protiv virusa i bakterija. Učinkovitiji je i od sirupa za kašalj jer oblaže grlo mnogo bolje.
4. Kajenski papar. Osim što sadrži velike količine C vitamina kao i vitamina A, B, kalcija i kalija, ova vrsta papra povećava cirkulaciju u tijelu. Možete ga uzimati u tabletama. Vrelom vodom u koju umiješate žličicu kajenskog papra, šećera i sok kisele naranče možete ispirati i grlo pa bi grlobolja trebala ubrzo nestati.
5. Fermentirane namirnice. Povećajte unos dobrih bakterija kao što su acidophilus i bifidus koje se mogu naći u jogurtu ili kefiru.
6. Zeleno povrće. Tamno lisnato povrće poput kelja, blitve i špinata daje vitamine B12, potrebne količine folne kiseline, kalija, vitamina A, C i K koji podržavaju zdrav imunološki sustav.
7. Limun. U tijelu je važno održavati ravnotežu između kisele i lužnate vrijednosti, a samo pola limuna razvodnjenog u čaši tople vode može sprečiti od grušanja, stimulirati probavu, te pomoći u stvaranju lužnate vrijednosti u tijelu. (izvor: Večernji list)

lutrija