19
Pon, Velj

ZDRAV ŽIVOT Po broju smrtnih slučajeva od srčanog udara na 100 000 stanovnika naša županija je na lošem 16.mjestu u Hrvatskoj!

Font

Nedavno je obilježen Svjetski dan srca, ustanovljen 2000.godine u cilju informiranja ljudi širom svijeta kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti. Tim povodom objavljeni su i službeni podaci o oboljevanju i smrtnosti u Hrvatskoj koji su za našu županiju poražavajući, osobito kada je riječ o ženama.

Konkretno, po broju smrtnih slučajeva od srčanog infarkta na 100 000 stanovnika Požeško-slavonska županija se nalazi na nezavidnom 16.mjestu sa 70 slučajeva. Posebno su ugrožene žene što potvrđuje podatak da se naša županija na ljestvici bolesti srca i smrtnosti od infarkta nalazi na posljednjem mjestu – od 100 000 žena njih 49 je umrlo od infarkta.

Zanimljivo je kako su sve slavonske županije na skupnoj, kao i po spolovima odvojenim ljestvicama, među najgorima što znači da su Slavonci i Slavonke u Hrvatskoj najčešći 'kandidati' za smrt od infarkta! Konkretno, na skupnoj ljestvici 'najrizičnija' je Osječko-baranjska županija, Vukovarsko-srijemska je iza nas, osamnaesta je, a Brodsko-posavska je samo jedno mjesto ispred nas.

Uvjerljivo najzdraviji, i ukupno gledavši a i po spolovima, su stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije. Tamo na 100 000 stanovnika od infarkta umire svega 26.

A kako sm,anjiti rizik od oboljenja? Liječnici su tu jasni – redovita kontrola visokog tlaka, kontrola masnoća u krvi, tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, nepušenje i zdrave životne navike. Pa, krenimo onda u novi radni tjedan s odlukom da ćemo o svemu ovome voditi više računa!

TEKST:V.Milković

FOTO I PODACI: Jutarnji.hr

Vrijeme

Pozega Croatia Cloudy, 2 °C
Trenutno stanje
67%     17.7 km/h     33.661 bar
Prognoza
PON Min: -1 °C Max: 2 °C
UTO Min: 0 °C Max: 1 °C
SRI Min: 0 °C Max: 2 °C
ČET Min: 0 °C Max: 2 °C
PET Min: 1 °C Max: 2 °C
SUB Min: -3 °C Max: 0 °C
NED Min: -10 °C Max: -4 °C
PON Min: -10 °C Max: -2 °C
UTO Min: -10 °C Max: -4 °C
SRI Min: -6 °C Max: -2 °C

lutrija