16
Uto, Lis

ZDRAV ŽIVOT Po broju smrtnih slučajeva od srčanog udara na 100 000 stanovnika naša županija je na lošem 16.mjestu u Hrvatskoj!

Font

Nedavno je obilježen Svjetski dan srca, ustanovljen 2000.godine u cilju informiranja ljudi širom svijeta kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti. Tim povodom objavljeni su i službeni podaci o oboljevanju i smrtnosti u Hrvatskoj koji su za našu županiju poražavajući, osobito kada je riječ o ženama.

Konkretno, po broju smrtnih slučajeva od srčanog infarkta na 100 000 stanovnika Požeško-slavonska županija se nalazi na nezavidnom 16.mjestu sa 70 slučajeva. Posebno su ugrožene žene što potvrđuje podatak da se naša županija na ljestvici bolesti srca i smrtnosti od infarkta nalazi na posljednjem mjestu – od 100 000 žena njih 49 je umrlo od infarkta.

Zanimljivo je kako su sve slavonske županije na skupnoj, kao i po spolovima odvojenim ljestvicama, među najgorima što znači da su Slavonci i Slavonke u Hrvatskoj najčešći 'kandidati' za smrt od infarkta! Konkretno, na skupnoj ljestvici 'najrizičnija' je Osječko-baranjska županija, Vukovarsko-srijemska je iza nas, osamnaesta je, a Brodsko-posavska je samo jedno mjesto ispred nas.

Uvjerljivo najzdraviji, i ukupno gledavši a i po spolovima, su stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije. Tamo na 100 000 stanovnika od infarkta umire svega 26.

A kako sm,anjiti rizik od oboljenja? Liječnici su tu jasni – redovita kontrola visokog tlaka, kontrola masnoća u krvi, tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, nepušenje i zdrave životne navike. Pa, krenimo onda u novi radni tjedan s odlukom da ćemo o svemu ovome voditi više računa!

TEKST:V.Milković

FOTO I PODACI: Jutarnji.hr

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 10 °C
Trenutno stanje
76%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C

lutrija