19
Pon, Velj

ZANIMLJIVOSTI Potomak Napoleonovog generala Marka Slivarića pl.Heldenburškog ponovo posjetio Pleternicu

Font

Proteklih dana u pleterničkom je kraju boravio Krešimir J.M.pl.Slivaric Von Heldenburg, potomak Marka Slivarića hrvatsko-francuskog generala, rodom iz Vrčindola. Zatekli smo ga u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici s Damirom Šljivarićem iz Slav.Broda, također daljnjim rođakom Napoleonovog generala i bojnikom Mariom Kalanom koji se već godinama bavi istraživanjem podataka o obitelji Slivarić i Vrčindolu.

-U Kanadi živim 48 godina a prije toga sam živio u Zagrebu. Sada u Hrvatsku dolazim jednom ili dva puta godišnje. Da mi je general Slivarić u rodu znao sam oduvijek ali uglavnom po pričanju familije, onako, usmenom predajom. Tek posljednjih desetak godina kada je to počeo istraživati Claude Grbeša, dobili smo i službene dokumente o tome koje je on pronašao u Francuskoj – kazao je gospodin K.Slivarić.

Hrvatsko-francuski general je rođen u Vrčindolu 1762.godine a u listopadu prošle godine na ulazu u selo o tome i njegovom životnom putu je postavljena info-ploča. U knjižnici je održan i stručni simpozij. Gospodin Krešimir Slivarić tada je prvi puta bio u rodnom selu dalekog rođaka od kojega je naslijedio plemićku titulu. Baš kao i njegove tri kćeri.

-Od te titule nikada nisam imao nekakve posebne koristi osim zadovoljstva da imam slavnog pretka. Moje kćeri imaju titulu 'plemenite' dok se ne udaju i ne promijene prezime, tako je to određeno prema povelji Marije Terezije – dodao je K.Slivarić.

Inače, Kresimir pl.Slivaric Heldenburški u Kanadi se bavio protupožarnom zaštitom a sada je u mirovini.U Hrvatsku se planira, kaže, vratiti za godinu ili dvije dok u mirovinu ode i supruga.

TEKST I FOTO: V.Milković

 

Vrijeme

Pozega Croatia Cloudy, 2 °C
Trenutno stanje
67%     17.7 km/h     33.661 bar
Prognoza
PON Min: -1 °C Max: 2 °C
UTO Min: 0 °C Max: 1 °C
SRI Min: 0 °C Max: 2 °C
ČET Min: 0 °C Max: 2 °C
PET Min: 1 °C Max: 2 °C
SUB Min: -3 °C Max: 0 °C
NED Min: -10 °C Max: -4 °C
PON Min: -10 °C Max: -2 °C
UTO Min: -10 °C Max: -4 °C
SRI Min: -6 °C Max: -2 °C

lutrija