25
Pon, Lip

ZANIMLJIVOSTI Potomak Napoleonovog generala Marka Slivarića pl.Heldenburškog ponovo posjetio Pleternicu

Font

Proteklih dana u pleterničkom je kraju boravio Krešimir J.M.pl.Slivaric Von Heldenburg, potomak Marka Slivarića hrvatsko-francuskog generala, rodom iz Vrčindola. Zatekli smo ga u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici s Damirom Šljivarićem iz Slav.Broda, također daljnjim rođakom Napoleonovog generala i bojnikom Mariom Kalanom koji se već godinama bavi istraživanjem podataka o obitelji Slivarić i Vrčindolu.

-U Kanadi živim 48 godina a prije toga sam živio u Zagrebu. Sada u Hrvatsku dolazim jednom ili dva puta godišnje. Da mi je general Slivarić u rodu znao sam oduvijek ali uglavnom po pričanju familije, onako, usmenom predajom. Tek posljednjih desetak godina kada je to počeo istraživati Claude Grbeša, dobili smo i službene dokumente o tome koje je on pronašao u Francuskoj – kazao je gospodin K.Slivarić.

Hrvatsko-francuski general je rođen u Vrčindolu 1762.godine a u listopadu prošle godine na ulazu u selo o tome i njegovom životnom putu je postavljena info-ploča. U knjižnici je održan i stručni simpozij. Gospodin Krešimir Slivarić tada je prvi puta bio u rodnom selu dalekog rođaka od kojega je naslijedio plemićku titulu. Baš kao i njegove tri kćeri.

-Od te titule nikada nisam imao nekakve posebne koristi osim zadovoljstva da imam slavnog pretka. Moje kćeri imaju titulu 'plemenite' dok se ne udaju i ne promijene prezime, tako je to određeno prema povelji Marije Terezije – dodao je K.Slivarić.

Inače, Kresimir pl.Slivaric Heldenburški u Kanadi se bavio protupožarnom zaštitom a sada je u mirovini.U Hrvatsku se planira, kaže, vratiti za godinu ili dvije dok u mirovinu ode i supruga.

TEKST I FOTO: V.Milković

 

Vrijeme

Pozega Croatia Cloudy, 21 °C
Trenutno stanje
53%     22.5 km/h     33.593 bar
Prognoza
PON Min: 11 °C Max: 21 °C
UTO Min: 12 °C Max: 23 °C
SRI Min: 13 °C Max: 18 °C
ČET Min: 15 °C Max: 20 °C
PET Min: 15 °C Max: 25 °C
SUB Min: 17 °C Max: 26 °C
NED Min: 16 °C Max: 25 °C
PON Min: 17 °C Max: 27 °C
UTO Min: 16 °C Max: 28 °C
SRI Min: 18 °C Max: 29 °C

lutrija