17
Sri, Lis

ZANIMLJIVOSTI Ana Baketarić se okušala u pjevačkom natjecanju "Zvezde Granda"

Font

Ana Baketarić, pjevačica iz Pleternice, ove je godine odlučila napraviti novi iskorak u svojoj karijeri pa se prijavila za natjecanje u popularnoj glazbenoj manifestaciji "Zvezde Granda". Prije dva dana je bila na snimanju emisije u Beogradu, nije prošla kako je željela ali nije obeshrabrena. No, krenimo redom.

Za manje upućene treba reći kako je "Zvezde Granda" folk, pop-folk i turbo-folk natjecanje u organizaciji glazbene kuće Grand produkcija iz Beograda koje se održava od 2004.godine. Glavni organizator je direktor i suvlasnik Grand produkcije Saša Popović a emisija se prikazuje na televizijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Natječu se uglavnom pjevaći koji iza sebe već imaju karijeru, mada bude i početnika.

-Odlučila sam se prijaviti jer, jednostavno, htjela sam vidjeti kako to sve funkcionira i da li mogu proći dalje uz kandidate koji se već bave pjevanjem, koji od toga žive – objasnila je Ana.

Obzirom da nema mnogo kandidata iz Hrvatske koji se prijavljuju za natjecanje, audicija se kod nas ne organizira tako da je Ana proljetos morala put Sarajeva. Prošla je pa je pozvana na snimanje emisije u Beograd. Odlučila se za Breninu pjesmu "Ja nemam drugi dom" i "Zelene oči" Hanke Paldum no, dobila je priliku otpjevati samo jednu.

-Šest je članova žirija i potrebno je da tri pritisnu tastere kako bi mogla ići na drugu. Nisu to napravili a Saša Popović je osobno prokomentirao: Zašto si odabrala te pjesme? Kada sam sišla s pozornice neki su se tamo čudili kako to da nisam prošla, da sam dobro pjevala...Shvatila sam da zapravo nije i bitno kako pjevate, treba napraviti show, takav je format emisije. Sretna sam jer sam od 5000 kandidata, koliko kažu da ih je bilo na raznim audicijama u raznim gradovima, pozvana među 250 u emisiju ali, s druge strane sam i tužna jer mislim da sam dobro pjevala i da sam trebala ići dalje – kazala je po povratku iz Beograda Ana.

Jedna prilika u glazbenoj karijeri Ane Baketarić tako nije iskorištena ali, mnoge druge jesu. Neki će se zasigurno sjetiti kako je ona počela pjevati još kao školarka u Pleternici na tamburaškom dječjem festivalu "Cvjetići glazbe". Prvi nastup, tada Ana Jukić, imala je još 1996.godine s pjesmom "Đenka" a dvije godine kasnije je osvojila prvo mjesto s pjesmom "Djevojka je zelen bor sadila". Nakon nekoliko godina 'dječjih' nastupa valjalo je napraviti korak dalje pa se Ana pojavila u Kaptolu na festivalu "Zlatni glas Zlatne doline" i odmah osvojila drugo mjesto odlukom žirija. Četiri je puta nastupila u Kaptolu a 2011.godine je osvojila 'Zlatni glas'. Ove godine joj je pripalo 2.mjesto stručnog žirija. Vidjeli smo i slušali Anu i na "Zlatnim žicama Slavonije", prvi puta 2003.godine, a godinu dana kasnije na red je došla nezaboravna "Mahovina".

-To je moja, mogu slobodno reći, 'osobna karta'. Po toj me pjesmi svi poznaju iako sam do sada snimila 12 pjesama – kaže Ana.

Pjevala je Ana i u glazbenom spektaklu "Lijepom našom" 2011.godine, sa Ćirom i "Širokim šorom" išla je na turneju u Ameriku a sa "Šorom" i u Berlin. Između tih nastupa i festivala Ana sa svojim Nazaro bendom posljednjih godina uglavnom pjeva po svadbama. Najčešće na novogradiškom području, jer je sastav iz tog kraja, no, sada se, kaže, pomalo šire i na druge krajeve Slavonije tako da su već dogovorene svadbe u Kutjevu i Vinkovcima. - Preko tjedna se bavim djecom, njihovom školom, prava sam domaćica a onda subotom idem raditi. To mi malo popravi kućni proračun i zadovoljna sam – dodala je pomalo šaljivo Ana. No, sasvim ozbiljno kaže kako su glazba i obitelj – suprug Ivan, kčeri Lana i Sara i sin Ivano – njen cijeli život.

-Njima sam posvetila i tri tetovaže na svom tijelu: na ležima imam istetoviranu krunu i natpis 'kraljica', na vratu je violinski ključ a na ruci je slika slavuja iz crtića inicijalima djece i glazbena nota – otkrila je Ana.

Kada je riječ o planovima, naravno, ima ih dosta. Među ostalim, nada se nastupu u Županji i na Aurea festu slijedeće godine. Pjesma koju je pripremala za ovogodišnji festival "Zbogom i oprosti mi" nije prijavljena na vrijeme. A novi pokušaj na "Zvezde Granda"? - Ne znam, još ću razmisliti – odgovorila je kratko. No, bez obzira na to da li će se jednom 'probiti' i u toj emisiji, Ana je za mnoge i sada – zvijezda!

TEKST:V.Milković

FOTO: osobna arhiva A.Baketarić

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (dan), 12 °C
Trenutno stanje
73%     6.4 km/h     33.695 bar
Prognoza
SRI Min: 8 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 20 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 7 °C Max: 18 °C
NED Min: 6 °C Max: 16 °C
PON Min: 5 °C Max: 15 °C
UTO Min: 3 °C Max: 13 °C
SRI Min: 4 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 15 °C

lutrija