24
Ned, Lip

ZDRAV ŽIVOT Grožđe – prevencija za zdrav život

Font

Vrijeme je berbe grožđa pa evo što o tom voću kao bitnom za naše zdravlje kaže prim. dr. Jadranko Jelić specijalist interne medicine, specijalist opće kirurgije

Kada čitamo razne članke koji govore o zdravlju i zdravoj prehrani, redovito nam se preporučuje da u prehrani, kada je u pitanju voće, koristimo egzotično voće, voće koje raste u Africi, Aziji, Južnoj Americi. Zato po stoti ili ne znam koji put naglašavam jednostavno pravilo, a ono glasi da je potrebno konzumirati onu hranu koja raste u našem prirodnom okruženju. To važi za sve vrste hrane, kako za voće, tako i za povrće, meso i ostalo. Smatra se da kombinacija nutrijenata iz okruženja najbolje odgovara našim potrebama. Nitko ne kaže da je greška koristiti tropsko voće i povrće, ali voće i povrće koje raste u našem okruženju ima onaj sastav koji najbolje odgovara našim potrebama. Kao što je poznato, osnovni uvjet za zdravlje je kvalitetna prehrana koja u sebi ima sve ono što je organizmu potrebno i to u nama prilagođenim odnosima i količinama.

Pred nama je jesen, godišnje doba koje obiluje plodovima zemlje. Među ostalim, tu je i grožđe kao jedno od najboljih predstavnika voća koje ima veliku ulogu u očuvanju našeg zdravlja.

Zašto spominjem jesen?

Poznato je da danas imamo voća i povrća imamo tijekom cijele godine, no složit ćete se sa mnom da je ipak najkvalitetnije voće i povrće kojem je sezona i koje je nedavno ubrano.

Dobro se sjećam što je sve o grožđu govorio pokojni Ivan Lesinger. Između ostalog, smatrao je da grožđe hrana koja igra glavnu ulogu u detoksikaciji organizma. Zagovarao je od jednodnevnih, trodnevnih do višednevnih kura detoksiciranja grožđem.

Osim ove koristi, treba reći da je grožđe izvor vitamina (i to prvenstveno A, B i B6) i folne kiseline. Prema nekim autorima, 10 dkg grožđa osigurava 25% C vitamina.
Kod gihta i reumatoidnog artritisa konzumacija grožđa ima važnu ulogu i to zbog prisutnosti bioflavonoida kvercetina koji u kombinaciji s C vitaminom smanjuje bolove u zglobovima.

Grožđe sadrži veliku količinu antioksidansa, a po nekim autorima i antitumorskih supstanci. Grožđe pomaže u prevenciji stvaranja ugrušaka, pomaže kod regulacije noćnog krvnog tlaka.

Ima sve više znanstvenih radova (iako je to odavno potvrđeno u narodnoj medicini) koji navode da grožđe pomaže radu mozga i jačanju pamćenja. Svakako treba reći da konzumacija grožđa preventivno pomaže smanjenju oštećenja kože kod izlaganja kože suncu.

Kada je u pitanju konzumacija grožđa, smatram da ovo što je navedeno dovoljno jasno govori što treba činiti u našoj prehrani.

Treba naglasiti da kod dijabetičara treba biti jako oprezan s količinom konzumiranog grožđa, jer ono sadrži dosta šećera.(izvor: burza.com.hr)

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (dan), 20 °C
Trenutno stanje
50%     6.4 km/h     33.627 bar
Prognoza
NED Min: 11 °C Max: 20 °C
PON Min: 10 °C Max: 22 °C
UTO Min: 12 °C Max: 23 °C
SRI Min: 14 °C Max: 18 °C
ČET Min: 14 °C Max: 21 °C
PET Min: 14 °C Max: 23 °C
SUB Min: 16 °C Max: 26 °C
NED Min: 16 °C Max: 26 °C
PON Min: 17 °C Max: 27 °C
UTO Min: 17 °C Max: 27 °C

lutrija