26
Sri, Srp

ZDRAVI ŽIVOT Istraživanje – što će vam se dogoditi ako pijete 3,3 decilitra piva dnevno?

Font

Brazilski znanstvenici proveli su istraživanje u kojem su usporedili djelovanje konzumacije 3,3 dl bezalkoholnog i alkoholnog piva dnevno tijekom trideset dana, a rezultate istraživanja objavili su u lipanjskom izdanju znanstvenog časopisa Journal of Food Science. Ključna riječ je "umjereno"


Zdravi muškarci u dobi od 20 do 57 godina prošli su kroz tri intervencije: 30 dana bez konzumacije alkohola i bez promjena načina prehrane i života, potom su pili 3,3 dl bezalkoholnog piva dnevno kroz mjesec dana i naposljetku su mjesec dana konzumirali 3,3 dl alkoholnog piva dnevno (16 g alkohola/dan).
Uzorci krvi uzimani su na početku i na kraju svakog tridesetodnevnog razdoblja.
Rezultati istraživanja pokazali su da je umjerena konzumacija alkoholnog piva povoljno utjecala na inzulin, glukozu na tašte i lipidne parametre. Takva opažanja nisu zabilježena kod konzumacije bezalkoholnog piva i potpune apstinencije od alkohola, što govori u prilog ranijim spoznajama o zaštitnom učinku umjerene konzumacije piva i drugih prirodnih pića s niskim postotkom alkohola.
Ovakve biokemijske promjene koje se bilježe kod umjerene konzumacije piva mogu imati značaj u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i metaboličkog sindroma.
Ovo istraživanje još je jedna kap u moru spoznaja o povoljnim učincima piva kada se ono konzumira u umjerenim količinama i u okviru zdravog načina života i prehrane. Umjereno znači 3 do 6 dl piva dnevno za muškarce i do 3 dl dnevno piva za žene. Ključna riječ je uvijek „umjereno“, jer s prekomjernim unosom alkohol gubi sve svoje dobre strane i postaje razoran neprijatelj psihe i tijela. (izvor: Večernji list)

Vrijeme

Pozega Croatia Djelomično oblačno (dan), 23 °C
Trenutno stanje
49%     11.3 km/h     33.153 bar
Prognoza
SRI Min: 13 °C Max: 26 °C
ČET Min: 13 °C Max: 24 °C
PET Min: 15 °C Max: 29 °C
SUB Min: 17 °C Max: 30 °C
NED Min: 18 °C Max: 32 °C
PON Min: 19 °C Max: 34 °C
UTO Min: 21 °C Max: 36 °C
SRI Min: 22 °C Max: 36 °C
ČET Min: 20 °C Max: 31 °C
PET Min: 20 °C Max: 32 °C