21
Sri, Ožu

ZANIMLJIVOSTI O izborima – Gdje je izlaznost bila 93 a gdje 15 posto? Gdje najviše vole a gdje ne Lojzu, Darka, Antoniju, Josipa, Dalibora...?

Font

Lokalni izbori su završeni, rezultati su konačni i još je ostalo samo da se konstituiraju Županijska skupština te gradska i općinska vijeća. Poznato je kako je najbolje rezultate postigla Hrvatska demokratska zajednica koja je dala župana te sve gradonačelnike i načelnike u županiji. Pa ipak, kada se detaljnije pregledaju podaci, vidljivo je kako pobjednici nisu jednako omiljeni u svim sredinama – u nekima su dobili gotovo apsolutnu potporu dok su u drugima izgubili. I oduševljenje samim izborima nije svagdje bilo jednako....Evo zanimljivih detalja.

Odaziv na izbore u prvom krugu u našoj županiji je bio lošiji nego u većini drugih hrvatskih županija i iznosio je oko 48 posto. No, u nekim selima, mještani su izgleda, jedva čekali da se otvore birališta pa ih je npr. u Seocima i Bjeliševcu glasovalo oko 70 posto, u Mokrešu ravno 80 posto, u Ugarcima 84,09 posto a u Tulniku čak 93,75 posto! Suprotno njima, manje od trećine građana s pravom glasa na birališta je otišlo u Poljanskoj, Lazama Ćosinim, Ćosincu, Batinjanima, Gradištu, Vetovu...a rekorder po slabom odazivu su Pleternički Mihaljevci gdje je glasovalo samo 15,38 posto birača.

Župana Alojza Tomaševića najviše vole u čaglinskom kraju

Župan Alojz Tomašević(HDZ) svoj drugi mandat je izborio sa 54,47 posto glasova birača. Pobijedio je u velikoj većini naselja pa ipak, na nekim biračkim mjestima građani su prednost dali drugim kandidatima. 'Našeg Lojzu', kako se reklamirao na izbornim plakatima, najviše vole u čaglinskom kraju gdje je osvojio 65,54 posto glasova birača, u selu Jezero čak 83,33 posto. Omiljen je župan i u kutjevačkom kraju pa je dobio 64,75 posto glasova birača a tek oko 2 posto manje u Lipiku, Kaptolu i Brestovcu. U samoj Požegi Alojz Tomašević je osvojio najmanje glasova 47,37 posto no, treba istaći da je ipak bio bolji od svojih protukandidata na većini biračkih mjesta – Željko Samardžija(SDP) je osvojio više glasova samo u Crkvenim Vrhovcima i Lazama Ćosinim a Željko Kalić(NL) u Gornjim Emovcima.

Gradonačelnici

Kada je riječ o gradonačelnicima, poznato je da je u Požegi Darko Puljašić(HDZ) uvjerljivo pobijedio, i u prvom i u drugom krugu, svog jedinog pravog protivnika Zdravka Ronka(SDP). U prvom krugu Puljašić je dobio 20 posto glasova više a posebno dobrim rezultatima može se pohvaliti onim u Seocima gdje je 77,19 posto birtača glasovalo za njega te u Vidovcima gdje je taj postotak bio 63,04 posto. No, i Zdravko Ronko ima svoje 'utvrde' – u Lazama Ćosinim dobio je čak 73,33 posto glasova, u Crkvenim Vrhovcima 62,50 posto a u Škrabutniku 58,33 posto glasova birača.

U Pleternici se vodila velika 'borba' između aktualne gradonačelnice Antonije Jozić(HDZ) i protukandidata Hrvoja Galića(NL) da bi u prvom krugu s tijesnih 50,69 posto glasova ipak pobijedila A.Jozić. Službeni podaci kažu kako je najomiljenija u Pleterničkim Mihaljevcima gdje je dobila 100 posto glasova, te u Lakušiji( 81,40 posto), Ćosincu( 80,00 posto) i Malom Bilču(75,00 posto). Nije baš omiljena u Novoselcima gdje je za nju glasovalo samo 19,77 posto birača. Inače, u tom selu je sa 40,70 posto glasova povijedio treći kandidat za gradonačelnika Davor Alaber(SDP). Hrvoje Galić je najuvjerljiviju pobjedu odnio u Tulniku( 60,00 posto glasova) a pobijedio je i u Bresnici te na četiri od pet glasačkih mjesta u samoj Pleternici.

Josip Budimir(HDZ), gradonačelnik Kutjeva, najpopularniji je među gradonačelnicima Požeško-slavonske županije a povjerenje mu je dalo čak 77,78 posto birača. Tek malo manje dobio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Pa ipak,u jednom selu i njemu su rekli NE! To je Poreč u kojemu je dobio samo 33,33 posto glasova a pobijedio je Dalibor Klajn(SDP-HNS-HSU).

Načelnici

Iznenađenja kod izbora načelnika općina uglavnom nije bilo i, osim u Jakšiću, svi su kandidati HDZ-a uvjerljivo pobijedili u prvom krugu. No, neki su se načelnici ipak 'potepli' bar u jednom selu.

To se ne odnosi na veličkog načelnika Vladu Bobana koji je ostvario apsolutno najuvjerljiviju pobjedu na izborima u našoj županiji osvojivši nevjerojatnih 79,86 posto glasova. Najomiljeniji je u Stražemanu gdje je osvojio 92,11 posto glasova a potom slijede Biškupci sa 89,92 posto. U Lučincima je dobio 'samo' 66,67 posto glasova birača!

Zdravko Mandić je na brestovačkom području osvojio 70,13 posto glasova ali je izgubio u Podsreću! Tamo je osvojio tek 38,10 posto glasova i bolji od njega je bio Slavko Lončarević(SDP-HSS-HSU-laburisti) koji je osvojio 47,62 posto glasova.

Dalibor Bardač je na čaglinskom području osvojio 73,14 posto glasova birača pa ipak, nije uspio zadobiti povjerenje stanovnika Mokreša i Sibokovca gdje ga je pobijedio Žarko Nemeček(HDSSB). Inače, Bardač se može pohvaliti da je u Pakoj osvojio 100 glasoba birača koji su izašli na izbore.

I Mile Pavičić je prešao čarobnih 70 posto potpore birača – osvojio je 71,80 posto glasova. Ipak, Ramanovčani mu nešto zamjeraju. Dali su mu samo 37,21 posto svojih glasova dok se Zvonko Havrda može pohvaliti sa 59,30 posto.

Najviše protukandidata imao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević pa mu je 'za dlaku' izmakla pobjeda u prvom krugu. Posebno su mu neskloni bili u Rajsavcu a tijesno je izgubio i u Jakšiću te Eminovcima no, sve je to 'popravio' u drugom krugu.

Neka je svima sa srećom - do slijedećih izbora!

TEKST:V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Djelomično oblačno (noć), -2 °C
Trenutno stanje
88%     6.4 km/h     33.762 bar
Prognoza
ČET Min: -3 °C Max: 3 °C
PET Min: -2 °C Max: 6 °C
SUB Min: -2 °C Max: 8 °C
NED Min: 0 °C Max: 9 °C
PON Min: 2 °C Max: 10 °C
UTO Min: 3 °C Max: 9 °C
SRI Min: 2 °C Max: 13 °C
ČET Min: 5 °C Max: 12 °C
PET Min: 6 °C Max: 14 °C
SUB Min: 7 °C Max: 15 °C

lutrija