14
Sri, Stu
0 Novi članci

OBILJEŽENO 40 GODINA OSNIVANJA KUD-A "ORLJAVA" Pleternico, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje!

Font

Prošlo je punih 40 godina od inicijative nekolicine entuzijasta koji su odlučili u Pleternici osnovati Kulturno-umjetničko društvo a vrijedna obljetnica obilježena je sinoć slavljeničkim koncertom.


Od osnivača KUD-a danas su još živa dvojica koja su se osobito i zalagala za to, Ivica Radonić učitelj tambure i autor nekoliko pjesama o Pleternici te Ivan Rotar, prvi plesni voditelj KUD-a. Nažalost, zbog bolesti sinoć nisu mogli doći na koncert ali su zato ' u čestitare' došli mnogi drugi među kojima saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević i naravno, gradonačelnica Antonija Jozić, nekada i sama članica društva.
-Puna četiri desetljeća postojanja razlog su za ponos jer su u te dane utkani velika ljubav, entuzijazam i predanost. To valja cijeniti i na pravi način pokazati. U tih 40 godina, kroz društvo je prošlo preko dvije tisuće članova, od djece, odraslih, tamburaša, plesača do onih koji su podupirali rad kroz pomoći i donacije. Član sam već 23 godine, vrlo sam ponosan kao i drugi naši članovi jer živimo za tu ideju, za Pleternicu i njene običaje – istakao je, pozdravljajući prisutne u sportskoj dvorani, sadašnji predsjednik KUD-a Orljava Goran Kovačević. Podsjetio je nadalje, kako su 'kudovci' prošli kroz cijelu Hrvatsku, ali i sve zemlje u okruženju. U svim tim nastupima "smo kvalitetno i lijepo prezentirali našu paorsku nošnju, našu pjesmu, ples ali i našu Pleternicu" – rekao je G.Kovačević. Tako će, poručili su članovi KUD-a "Orljava" biti i u buduće jer se namjeravaju držati stihova iz jednog bećarca: Pleternico, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje!
Kao gosti "Orljave" sinoć je nastupio i Hrvatski gajdaški orkestar a članice sekcije KUD-a "Snašine rukotvorine" pripremile su zanimljivu izložbu svojih radova.

TEKST I FOTO: V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Fair (day), 14 °C
Trenutno stanje
46%     12.9 km/h     33.965 bar
Prognoza
SRI Min: 6 °C Max: 14 °C
ČET Min: 3 °C Max: 11 °C
PET Min: 2 °C Max: 8 °C
SUB Min: 0 °C Max: 6 °C
NED Min: -1 °C Max: 6 °C
PON Min: -1 °C Max: 5 °C
UTO Min: 0 °C Max: 4 °C
SRI Min: 0 °C Max: 8 °C
ČET Min: 0 °C Max: 7 °C
PET Min: 2 °C Max: 6 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija