14
Sri, Stu
0 Novi članci

POŽEGA Predstavljena monografija Muzej u loncu - Slavonija, Baranja i Srijem

Font

"Muzej u loncu – Slavonija, Baranja i Srijem" naziv je monografije autorice Maje Žebčević Matić koja je sinoć svečano predstavljena u restoranu Zlatni lug u Donjim Emovcima. Riječ je o djelu koje je objedinilo čak 16 muzeja Muzejske udruge istočne Hrvatske, s ciljem senzibiliziranja i osvještavanja sredine za tradicijske vrijednosti, ali i potencijale koji se kriju u predstavljanju baštine putem zaboravljenih jela i običajno povijesnih priča obrađenih jela.


Urednica monografije je dr. sc. Jelena Ivanišević, a recenzentice su dr.sc Melanija Belaj i mr. sc. Tanja Kocković Zaborski, dok je normative izradio dr.sc. Andrej Kristek. Tvrdoukoričena monografija u 197 stranica sadrži 24 priče i 33 recepta zanimljivih i zaboravljenih koje je na terenu uspješno fotografirao Boris Knez.
- Drago nam je što se u projekt uključilo 16 muzeja Muzejske udruge istočne Hrvatske, dakle muzeji od Virovitice do Iloka, u želji da zajedničkim snagama senzibiliziramo nas same za vrijednosti tradicijske prehrane, odnsno tradicijskih jela koja imaju sjajan potencijal, prije svega u ugostiteljstvu i turističkoj primjeni. Kroz formu knjige pronosimo priču izvan granica naše regije, skidajući stigmu sa slavonskog kulinarstva i slavonske prehrane kao izrazito jednolične i zdrave. – rekla je autorica monografije Maja Žebčević Matić, dodavši kako je u knjizi svaki grad zastupljen s dva jela, dok požeški kraj predstavljaju Vinogradarski ćevap i Turšija od krušaka miholjača.
Projekt Muzej u loncu pokrenut je sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom njihove pripreme, ispitivanjem kazivača i istraživanjem izvora i literature doprinesemo rasvjetljavanju spoznaja o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća, te gastronomsko-gurmanskom profiliranju ovoga dijela Hrvatske.
- Ova knjiga nije važna samo kao dokument povijesti i jednog zanemarenog dijela kulture, već ona nosi vrlo jasnu ideju o primijenjenim istraživanjima koja se mogu realizirati u osmišljenu turističku ponudu. Ova knjiga nema ideju biti arhiv, to je vrlo živ i primjenjiv koncept, pri tom toliko popularan i intimno napisan. - rekla je urednica dr. sc. Jelena Ivanišević.
Nakon požeškog predstavljanja slijedi izlazak na nacionalnu scenu, promocija u travnju u zagrebačkom Muzeju Mimara.(izvor: Grad Požega)

Vrijeme

Pozega Croatia Fair (day), 14 °C
Trenutno stanje
46%     12.9 km/h     33.965 bar
Prognoza
SRI Min: 6 °C Max: 14 °C
ČET Min: 3 °C Max: 11 °C
PET Min: 2 °C Max: 8 °C
SUB Min: 0 °C Max: 6 °C
NED Min: -1 °C Max: 6 °C
PON Min: -1 °C Max: 5 °C
UTO Min: 0 °C Max: 4 °C
SRI Min: 0 °C Max: 8 °C
ČET Min: 0 °C Max: 7 °C
PET Min: 2 °C Max: 6 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija