14
Sri, Stu
0 Novi članci

40 GODINA KUD-A "ORLJAVA" PLETERNICA Dođite na slavljenički koncert 11.veljače!

Font

U listopadu prošle godine navršilo se punih 40 godina od osnivanja pleterničkog Kulturno-umjetničkog društva "Orljava" a rijedak jubilej obilježit će se koncertom 11.veljače. O tome su danas novinarima govorili gradonačćelnica Antonija Jozić, predsjednik društva Goran Kovačeviće i voditeljica KUD-a Vesna Valentić – Berač.


Tijekom 40 godina kroz KUD "Orljava" prošlo je oko 2000 članova koji su svojom svirkom i pjesmom prije svega nastojali očuvati tradiciju svoga kraja. Jedna od članica dugi niz godina bila je i sadašnja gradonačelnica Pleternice. -  KUD Orljava je proslavio prošle godine 40. obljetnicu a bila je to godina u kojoj je Grad Pleternica dao svom kulturno-umjetničkom društvu i Godišnju nagradu za tu visoku obljetnicu. No, došli smo do zajedničkog zaključka kako je ona i odličan povod za jedan cjelovečernji koncert za građane Pleternice, sve svoje stare članove i simpatizere te sve koji vole tradiciju i kulturu – istakla je A.Jozić.
Aktualni predsjednik KUD-a njegov je član već 23 godine. - Ponosan sam član i zaista to volim i živim za njega a i KUD živi za Pleternicu. Prošli smo kroz Hrvatsku cijelu a također i sve zemlje u okruženju, znači, u većem dijelu Europe smo bili i zaista se imamo čime pohvaliti. Mislim da smo u svim tim nastupima jako dobro i jako lijepo prezentirali našu paursku narodnu nošnju, našu pjesmu, ples i naš grad Pleternicu -.rekao je Goran Kovačević. Gosti na koncertu, dodao je, bit će Hrvatski gajdaški orkestar, jedini takve vrste u Hrvatskoj.
Inače, obljetnica osnivanja KUD-a "Orljava" počela se obilježavati od prošlogodišnjeg LIDAS-a i trajat će do ovogodišnjeg. U društvu trenutno ima 60 članova koji su za slavljenički koncert pripremili zanimljiv program. - Pokušat ćemo predstaviti folklornu baštinu cijele Hrvatske. Naime, osim što nastojimo očuvati folklornu baštinu svog kraja, paorije, nastojimo proširiti vidike te na pozive za gostovanja odgovoriti proširenjem repertoara u smislu koreografiranog folklora. Stoga ćemo se, osim pjesmama i plesovima Požeške kotline predstaviti i Pastirskim običajima ovog kraja ali i pjesmama i plesovima Posavine, Međimurja i Korduna – kazala je Vesna Valentić – Berač.
Za vrijeme koncerta, koji će se održati u školskoj sportskoj dvorani od 18 sati, u holu će se prigodnom izložbom predstaviti i članice sekcije KUD-a "Snašine rukotvorine". Ulaz na koncert je besplatan.

TEKST I FOTO: V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Fair (day), 14 °C
Trenutno stanje
46%     12.9 km/h     33.965 bar
Prognoza
SRI Min: 6 °C Max: 14 °C
ČET Min: 3 °C Max: 11 °C
PET Min: 2 °C Max: 8 °C
SUB Min: 0 °C Max: 6 °C
NED Min: -1 °C Max: 6 °C
PON Min: -1 °C Max: 5 °C
UTO Min: 0 °C Max: 4 °C
SRI Min: 0 °C Max: 8 °C
ČET Min: 0 °C Max: 7 °C
PET Min: 2 °C Max: 6 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija