14
Sri, Stu
0 Novi članci

NOĆ MUZEJA Odlična zabava uz kukce, sportaše i jazzere!

Font

Noć muzeja u Požegi sinoć je bila – pun pogodak. Edukativno i zabavno. I za sve uzraste.


Noć muzeja, podsjetimo, već trinaestu godinu zaredom, organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim muzejima i drugim institucijama a Gradski muzej Požega potrudio se za svoje posjetitelje pripremiti raznovrstan program. Obzirom da je zajednička tema na razini Hrvatske  za Noć muzeja bila sport, naši su se muzealci odlučili prikupiti mnoštvo fotografija i materijala o ovoj temi pa su se stariji posjetitelji mogli podsjetiti, a mlađi tek saznati, za sportaše i sportske djelatnike poput Tomislava Pirca, Ivana i Dražena Maričevića, Radoice Popović, Milke Kantor...zbog kojih je Požega nekada bila treći 'najsportskiji' grad u Jugoslaviji. Bile su tu i fotografije izgradnje sportskih objekata a mnogi su prvi puta saznali kako je Požega imala koturaljkaški i vaterpolo klub! Za Noć muzeja o ovoj temi privatne fotografije ustupili su mnogi građani a u razgovoru se moglo čuti kako bi bilo lijepo pripremiti i izložbu o požeškom sportu pa i monografiju. A da ne bi sve bilo na pregledavanju starih fotografija, neki od sportskih klubova u šatoru ispred muzeja prikazali su što i kako rade. Ljubitelji rukometa mogli su pod šatorom pogledati i polufinalne utakmice s Europskog prvenstva.
Već nekoliko dana u Muzeju je postavljena zanimljiva izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih“ tako da su posjetitelji imali priliku vidjeti oko 1200 različitih predstavnika kukaca koji su popraćeni modelima robotima kukaca. Sve vrijeme u muzejskom prostoru se moglo čuti i kako se to kukci glasaju u prirodi. Za najmlađe je, na temu kukaca, pripremljena i radionica na koju je odaziv bio odličan – čak oko 80 mališana od tri godine pa do onih koji već idu u peti razred osnovne škole, u pratnji roditelja, bojali su i izrezivali fotografije leprira i drugih kukaca.
Kasni večernji sati bili su namijenjeni onima starijima, osobito ljubiteljima jazza pa je ispred Muzeja zasvirao „No Jazz Band“ iz Osijeka s Požežankom Milom Bauković. Cijeli program Noći muzeja imao je samo jedan propust – posjetitelji nisu mogli gledati rukometno polufinale s hrvatskim reprezentativcima u glavnoj ulozi, a što je bilo očekivano. No, za to nisu krivi vrijedni požeški muzealci.
Kažimo na kraju kako su u sklopu Noći muzeja raznim donatorima i sponzorima uručene zahvalnice. Zbog toga što su ustupili sportske fotografije zahvalnice su dobili Krešimir Bubak, Vilko Gotal, Milka Kantor, Blanka Knez, Zdravko Kovačević, Karlo Lončar, Dražen Maričević, Ljiljana Miletić, Sanja Musil, Danijela Oroz, Zdenko Oroz, Zlatko Pirc, Radoica Popović, Rajka Šimunović, Branimir Šćulac, Tihomir Šmitpeter, Stjepan Bušić i Požeški sportski savez. Zahvalnice zbog donacije predmeta dobili su Neda Domaćinović, Nada Hajdarović, Bežena Janković, Stjepan Jakovac, Ivica Kordić, Silvije Marijanović, Zoran Marković Marija Matoković i obitelj Šernhorst, Vlado Soldo i Mihael Supan. Za financijsku i sličnu pomoć zahvalnice su dodijeljene: Allesu doo, Zlatnom lugu, Grbić doo, Ljekarni Perak, Perak doo, MB instalacije, Domagoju  Stojakoviću, Marijeli Kranjec, Goranu Josipoviću i  Komunalcu doo. Zahvalnice je uručio gradonačelnik Darko Puljašić.

TEKST:V.MIlković
FOTO:V.Milković i Grad Požega

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 15 °C
Trenutno stanje
41%     12.9 km/h     33.932 bar
Prognoza
SRI Min: 6 °C Max: 14 °C
ČET Min: 3 °C Max: 11 °C
PET Min: 2 °C Max: 8 °C
SUB Min: 0 °C Max: 6 °C
NED Min: -1 °C Max: 6 °C
PON Min: -1 °C Max: 5 °C
UTO Min: 0 °C Max: 4 °C
SRI Min: 0 °C Max: 8 °C
ČET Min: 0 °C Max: 7 °C
PET Min: 2 °C Max: 6 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija