26
Sri, Ruj
0 Novi članci

SVIRA VEĆ 48 GODINA: Ja sam Veljko, jedini magistar tambure

Font

Nakon tridesetak godina provedenih u požeškoj Glazbenoj školi i mnogo odrađenog posla izvan nje, ponajprije oko festivala Zlatne žice Slavonije i kasnije, Aurea festa, Veljko Valentin Škorvaga je ove jeseni otišao raditi na Muzičku akademiju u Zagreb. Učinio je to potiho, upriličen mu je tek prijem kod gradonačelnika Puljašića i to bez prisustva novinara. Ovih dana dnevnik 24sata objavio je poveći tekst o našem donedavnom sugrađaninu koji objavljujemo u cijelosti.


-Tambura je moj život i bit će dok živim. Zvuk žica tambure neopisiv je doživljaj, najljepše u čemu jedan čovjek, a posebice Slavonac, može uživati - priča nam s osmijehom na licu Požežanin Veljko Valentin Škorvaga (57), jedini magistar tambure među Hrvatima.
Tamburu je, kao i većina njegovih vršnjaka u požeškom kraju, počeo svirati već kao devetogodišnjak, a nastavio je kao srednjoškolac. Na Glazbenoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studij klarineta, ali tambura mu je posebno prirasla srcu i po povratku u Požegu  bez tambure doslovno nije mogao nijedan dan. Već je tad bilo jasno kako će ona biti njegov život.
- U Požegi sam radio više od 30 godina, prvo kao učitelj tambure, a kasnije i kao ravnatelj u požeškoj Glazbenoj školi - priča nam Veljko, koji je umijeću sviranja tambure podučio više od 300 polaznika glazbene škole.

A iako je tamburaški pokret u Hrvatskoj devedesetih postao pravi hit, te je tambura hrvatski nacionalni instrument, 30 i više godina nikome nije palo na pamet stvoriti uvjete za stručno usavršavanje sviranja tambure. Makedonci su za to imali sluha i utemeljili magistarski studij tambure. Veljko je tu vidio priliku i godinu dana svakog tjedna putovao je u Skoplje kako bi stekao zvanje magistra tambure.
- Bilo je to zaista naporno, ali kad se radi o tamburi, meni vam nikad ništa nije bilo teško. Odslušao sam predavanja i obranio magistarski rad i tako postao prvi magistar tambure u Hrvatskoj - prisjeća se.


U karijeri je vodio komorni tamburaški sastav, brojne osnovane tamburaške orkestre naučio sviranju, devedesetih je bio jedan od pokretača Festivala Zlatne žice Slavonije, a uz redovit rad u požeškoj Glazbenoj školi, radio je s orkestrom 100 tamburaša u Zagrebu i tamburaškom filharmonijom požeške Glazbene škole. Pisao je i piše skladbe namijenjene samo za tamburu, a autor je i nekih od najvećih tamburaških hitova poput “Po prašini i divljini skitam se”.
- Tamburu jednostavno obožavam. Želio sam na određeni način pomaknuti granice poimanja i mogućnosti sviranja tambure. Svojim primjerom htio sam pridonijeti stvaranju preduvjeta da se u Hrvatskoj pokrene studij tambure i da se vrijednost tog hrvatskog tradicionalnoga glazbala izjednači s takozvanim klasičnim instrumentima - govori nam Veljko.
Nedavno se zbog ljubavi prema tamburi iz Požege preselio u Zagreb.
- Na Glazbenoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu predavat ću tamburu. Tambura je to po svemu zaslužila - kaže nam za kraj ovaj zaljubljenik u tamburu.( izvor: 24sata)

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 13 °C
Trenutno stanje
47%     11.3 km/h     34.236 bar
Prognoza
SRI Min: 0 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 16 °C
NED Min: 6 °C Max: 15 °C
PON Min: 6 °C Max: 17 °C
UTO Min: 7 °C Max: 20 °C
SRI Min: 8 °C Max: 21 °C
ČET Min: 8 °C Max: 20 °C
PET Min: 9 °C Max: 22 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija