22
Čet, Velj
0 Novi članci

PROGRAM ČETVRTKOM U PLETERNIČKOJ KNJIŽNICI O hrvatskom povijesnom i suvremenom pogledu na Turke

Font

Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici organizirala je u sklopu Mjeseca knjige još jedno predavanje, s temom“ Hrvatski pogled na Turke u povijesnom i suvremenom kontekstu.“  Pozdravljajući nazočne, djelatnica Renata Matičević naglasila  je kako je predavanje u sklopu Programa četvrtkom, a pod nazivom Knjižnica po mojoj mjeri, ovaj put za odrasle generacije, koji tako za sebe pronalaze jedan četvrtak u mjesecu.

Prigodnim pozdravnim riječima sudionicima skupa obratio se zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, a ravnatelj Knjižnice Franjo Novak predstavio je prof. Mihaelu Markovac iz Velike, koja je kao profesorica savjetnica  zaposlena u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića u Kutjevu.
Obostrani kulturni i komunikološki utjecaj
Govoreći o tome kako Hrvati doživljavaju Turke u povijesti i danas, predavačica je u uvodnome dijelu svoga izlaganja istaknula kako su već potkraj 14. stoljeća(Krbavska bitka), ali uglavnom u 15.  16. stoljeću, hrvatski i europski tekstovi o Turcima jednaki, a uglavnom negativne predodžbe o njima prerasle su stereotip te ušle u kolektivnu svijest naroda. Kultura pamćenja održavala se na različite načine, putem književnih tekstova,  državnih blagdana, mitova, prenoseći se s generacije na generaciju. Stvara se istovremeni konflikt odbijanja, ali i privlačenja turskih vrijednosti(kultura, način života, disciplinirana vojska, odanost  sultanu). Zanimljivo je da su Turci, naglašava M. Markovac, svojim nasilnim ponašanjem svjesno poticali negativne predodžbe o njima. Hrvatski pisci od 15. do 19. stoljeća(Šišgorić, Marulić, Mažuranić, Relković i dr.) vrlo su negativno pisali o Turcima, a tekstovi su bez kritičkog objašnjenja, u cnobijelom tonu. Zaključujući predavanje, prof. Markovac je  napomenula da je  i danas hrvatski pogled na Turke uglavnom negativan(televizijske serije, izbjeglice i dr.), no i oni žele na taj način pozitivno prikazati svoj nacionalni identitet. Cilj predavanja bio je da se prikaže šira slika o približno 200 godina dugoj turskoj vladavini te obostranom kulturnom i komunikološkom utjecaju. Nitko u Hrvatskoj nije ostavio takve tragove kao Turci(izgled gradova, vojne utvrde, turcizmi, običaji, gastronomija, hortikultura i dr.).
TEKST I FOTO: I.Tomić

Vrijeme

Pozega Croatia Light Snow Showers, 0 °C
Trenutno stanje
95%     22.5 km/h     33.322 bar
Prognoza
ČET Min: 0 °C Max: 1 °C
PET Min: 0 °C Max: 2 °C
SUB Min: -3 °C Max: 1 °C
NED Min: -7 °C Max: -3 °C
PON Min: -8 °C Max: -6 °C
UTO Min: -11 °C Max: -6 °C
SRI Min: -15 °C Max: -5 °C
ČET Min: -15 °C Max: -6 °C
PET Min: -8 °C Max: -2 °C
SUB Min: -4 °C Max: 1 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija