17
Sri, Lis
0 Novi članci

PLETERNIČKA KNJIŽNICA Predstavljena knjiga o posebnostima Like

Font

U povodu  Mjeseca hrvatske  knjige  u  pleterničkoj  je  knjižnici  predstavljena  knjiga  Posebnosti Like,  prof. dr.sc. Josipa Fajdića  iz Požege, o prirodnim obilježjima, povijesti i kulturi ove gorske regije u središnjem dijelu Hrvatske, te o njenim istaknutim  osobama.


Prigodnim pozdravnim riječima nazočnima se u prepunoj dvorani obratio  Anto Barbarić, zamjenik gradonačelnice. Predstavljajući pojedine dijelove knjige, koja je tiskana u nakladi Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita, urednik  prof. Tomislav Radonić  istaknuo je kako je ova vrijedna monografija veliki prinos hrvatskoj kulturi te nezaboravno i nezaobilazno djelo o Ličanima pa i o Slavoniji. U njoj možemo pronaći nešto o čemu manje znamo ili ne poznajemo, a bogatstvom sadržaja zaslužuje da nađe svoje mjesto u svakoj obiteljskoj biblioteci.                                         
Velika uloga u hrvatskoj povijesti        
Govoreći o knjizi, prof. Mihaela Markovac naglasila je da prvi dio predstavlja osobnu iskaznicu Like, a drugi obuhvaća životopise poznatih osoba na području Gospićko-senjske biskupije. Cijelu knjigu prožima povijest koju možemo podijeliti na vojnu, kulturno-znanstvenu i iseljeničku, a zanimljivo je da se autor, među ostalim, bavi i ličkom kapom koja je sastavni dio ilirskih kapa. Lika je imala veliku ulogu u hrvatskoj povijesti, a sudjelovala je u značajnim povijesnim zbivanjima između velikih država i carstava. Poznata je po Misalu kneza Novaka iz 14. stoljeća, Krbavskoj bitki(1493.), Drugom svjetskom ratu te Domovinskom ratu. Iz Like je potekao Nikola Tesla, znanstvenik svjetskoga glasa i utemeljitelj znanstvenoga razvoja 20. stoljeća, sa čak 700 pronalazaka. Iseljenička povijest karakteristična je po nizu demografskih promjena, od ratova s Turcima do današnjih dana, kada je Lika gospodarski nerazvijena te ima tek 51.000 stanovnika.
Razbijanje stereotipa o Lici
Predstavljajući autora, umirovljenog sveučilišnog profesora, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak , među ostalim je napomenuo kako je objavio tri sveučilišna udžbenika, a pisac je i urednik dviju monografija iz područja medicine. Jedan je udžbenik proglašen izdavačkim pothvatom u medicini 2000.  godine. Napisao je nekoliko knjiga o Lici,  vrstan je organizator brojnih kulturnih događanja u Požegi i šire u organizaciji LZD Vila Velebita, a dobitnik je prestižnih nagrada iz medicinske struke. Grad Požega dodijelio mu je 2000. godišnju nagradu za unapređenje zdravstva. Impresioniran velikim odazivom na predstavljanju svoje knjige, prof. dr.sc. Fajdić osobito je istaknuo da mu je cilj bio razbiti stereotip o Lici kao zabiti, sa snjegovitim zimama, poznatoj po Tesli i Starčeviću… Lika nije zabit i nije neprepoznatljiva, kazao je.  Poznata je po nacionalnim parkovima i parkovima prirode, ponornici Gackoj, a ekološki je najčišća hrvatska regija, s najčišćom vodom i zrakom, što je preduvjet za razvoj turizma, pa i drvne industrije. Nažalost, danas  je ona najraseljenija regija, s najvećim demografskim deficitom u Hrvatskoj. Tijekom povijesti bila je prijelomnica bitaka, od Krbavske protiv Turaka do Domovinskog rata, domovina pravaštva(Ante Starčević), otpor srpskom hegemonizmu za Kraljevine Jugoslavije.
Kolijevka hrvatskoga jezikoslovlja            
Gledano kulturološki, kolijevka je hrvatskoga jezikoslovlja, s  jezikoslovnim trolistom(Fran,Kurelac, Šime Starčević, Ante Starčević), a ishodište je hrvatske tiskarske riječi(Kosinj). Gospićko-senjska biskupija dala je čak 14 akademika i 44 doktora znanosti, poznatog književnika Pavla Rittera Vitezovića, tridesetak generala, niz poznatih sportaša(Čorak, Plećaš, Prebeg, Brkljačić, Maljković i dr.), slikara(Miroslav Kraljević, Nikola Mašić i dr.). Zaključujući izlaganje, J. Fajdić  je istaknuo da je Lika danas uronjena u nekakvu letargiju i ne vidi se neki pomak, a snažni zaokret u turizmu ne postoji, unatoč prirodnom bogatstvu. No, generatori razvoja ovoga kraja mogu biti samo autohtoni Ličani.
U glazbenom dijelu programa Vladimir Štibrić imao je dojmljiv nastup na gitari(„Poljubi zemlju“ od Miše Kovača), a nastupili su i članovi mješovitog pjevačkoga zbora Vila Velebita iz Požege te muške pjevačke skupine Grabarčani iz Grabarja.
TEKST I FOTO: I. Tomić

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (dan), 14 °C
Trenutno stanje
61%     6.4 km/h     33.695 bar
Prognoza
SRI Min: 8 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 20 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 7 °C Max: 18 °C
NED Min: 6 °C Max: 16 °C
PON Min: 5 °C Max: 15 °C
UTO Min: 3 °C Max: 13 °C
SRI Min: 4 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 15 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija