16
Uto, Lis
0 Novi članci

PREDSTAVLJENO HRVATSKO POVIJESNO DRUŠTVI "POŽEŽANI" Čine ge domoljubi, zaljubljenici u povijest hrvatskog naroda i svoj zavičaj

Font

U prepunoj čitaonici Gradske knjižnice Požega večeras je predstavljena nova udruga – Hrvatsko povijesno društvo "Požežani". Radu udruge potporu su došli dati kako Požežani tako i stanovnici drugih naselja među kojima su bili prvi gradonačelnik Požege Dragutin Štirmer i sadašnji dogradonačelnik Mario Pilon.


Osnivačka skupština Hrvatskog povijesnog društva "Požežani" održana je još u kolovozu a sazvao ju je inicijativni odbor u sastavu Marijan Pilon, Goran Peić, Dražen Muljević, Franjo Novak, Vlado Milković, Dražen Soldo i Zlatko Ćunović. Učinili su to, kako je večeras rekao predsjednik "Požežana" Marijan Pilon, jer je inicijativni odbor zaključio da postoji prostor, ali i potreba, za djelovanje jedne ovakve udruge.
-Ovo nije strukovna udruga povjesničara već društvo koje je sastavljeno, naravno, od povjesničara i od stručnjaka koji dobro poznaju povijest i kulturu hrvatskog naroda, ali i od entuzijasta i domoljuba laika koji su zaljubljeni u povijest hrvatskog naroda i svoj zavičaj. Mi u Hrvatskom povijesnom društvu "Požežani" nastojat ćemo svojim radom i aktivnošću na području kulture i povijesti obogatiti društveni život u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji ali i dati svoj doprinos u rasvjetljavanju činjenica iz hrvatske povijesti organizirajući razne javne tribine o događajima i ljudima koji su dali veliki doprinos u povijesti Hrvata – rekao je M.Pilon.
HPD "Požežani" sastoji se od dvije sekcije: Hrvatska povjesnica i Povijesne postrojbe – Gradske straže Požega. Hrvatska povjesnica i njeni članovi će se baviti poviješću hrvatskog naroda od stoljeća 7. pa do Domovinskog rata no, ponajviše ipak poviješću našeg prostora. Povijesna postrojba  "Gradska straža Požega" je paradna povijesna postrojba grada Požege koja će sudjelovati u društvenim zbivanjima Grada Požege i Požeško-slavonske županije.
"Požežani" su za svoj grb-amblem društva izabrali lik Fra Luke Ibrišimovića.
Nakon što je predsjednik Marijan Pilon predstavio novu udrugu, o staroj tradiciji, običajima i djelovanju zavičajnih udruga u Požegi govorio je tajnik društva Dražen Muljević a povijesnu postrojbu Gradsku stražu Požega predstavio je njen zapovjednik Vladimir Milković.
Posjetiteljima je predstavljena i odora pripadnika Gradske straže Požega a 'model' je bio dopredsjednik društva Goran Peić. Članovi ove postrojbe svečanu prisegu tek trebaju dati pred gradonačelnikom.
U drugom dijelu večerašnjeg skupa u Gradskoj knižnici održana je i tribina o Juliju Kempfu – Požežaninu o kojemu je govorio voditelj sekcije "Hrvatska povjesnica" Franjo Novak.
"Požežani" su najavili kako će do kraja godine organizirati još jednu tribinu.

TEKST I FOTO:V.MIlković

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 10 °C
Trenutno stanje
76%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija