16
Uto, Sij
13 Novi članci

MJESEC HRVATSKE KNJIGE O Matku Peiću u pleterničkoj knjižnici

Font

U povodu Mjeseca hrvatske knjige u pleterničkoj je knjižnici održano zanimljivo predavanje pod nazivom “ Putujućim zanosom Matka Peića s njegovim suputnikom Dragutinom Pasarićem“. Prethodno su na kraćoj tiskovnoj konferenciji ravnatelj Knjižnice Franjo Novak  i djelatnica Renata Matičević, u nazočnosti predavača , dogradonačelnika Ante Barbarića te Ivana Abibovića iz Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeštine“ Matko Peić“ upoznali prisutne s ovogodišnjim aktivnostima tijekom Mjeseca knjige.


U sklopu  predavanja održana je projekcija videozapisa “Topot konja i šapat voda“, u kojemu je prikazan prvi hrvatski konjanički maraton arapskih konja, a koji je na neki način povezan  s piščevim životom.                        
Virtuoz „skitničke“ riječi    
Govoreći o svojim druženjima s Peićem, Dragutin Pasarić iz Kutine, koji je ujedno i autor prikazanoga filma, naglasio je kako je naš poznati putopisac i virtuoz “skitničke“ riječi bio i slikar, ali i najveći kritičar svojih prekrasnih akvarela. I danas  je sa svojim putopisima, te svojom jednostavnošću i duhovitošću, ostao nenadmašan. Irena Kalan pročitala je odlomke iz piščeve putopisne proze, koji obuhvaćaju njegova putovanja od  Imrijevaca do Pleternice (kuće, pejzaž, ribolovci na Orljavi i dr.) i dalje do Slavonskoga Broda.  O vinima iz pleterničkog i moslavačkoga vinogorja te druženjima s pjesnicima i slikarima govorili su Marinko Markota i Ivan Gašpar.  Matko Peić je znao napisati o vinu kao“ najljepšoj kapljici na svijetu“.    
O Peiću se ipak malo zna                       
Upoznavajući nazočne s aktivnostima Udruge, koja je i suorganizator ovoga predavanja, I. Abibović je istaknuo da su dosad četiri puta obilježili 10. veljače, dan piščeva rođenja, a potrebno je više prostora dati ovom požeškom i hrvatskom velikanu pisane riječi, o kojemu se  ipak malo zna. Dodao je da „dok  je nas i našega Grada Požege, bit će i Matka Peića“. O slikarskoj izložbi u predvorju Knjižnice govorio je Dragutin Bajt , napomenuvši da su izloženi radovi desetorice slikara iz Udruge, koji rade   kombiniranim tehnikama, među kojima je i ona s raznobojnom slamom. U glazbenom dijelu programa Vladimir Štibrić je u nadahnutom nastupu s gitarom predstavio dio  Peićevog putopisnog kolorita.
TEKST I FOTO: I.Tomić

Vrijeme

Pozega Croatia Djelomično oblačno (noć), 5 °C
Trenutno stanje
77%     11.3 km/h     33.085 bar
Prognoza
UTO Min: -2 °C Max: 7 °C
SRI Min: 0 °C Max: 7 °C
ČET Min: -1 °C Max: 8 °C
PET Min: 3 °C Max: 11 °C
SUB Min: 1 °C Max: 3 °C
NED Min: 0 °C Max: 2 °C
PON Min: -4 °C Max: 1 °C
UTO Min: -6 °C Max: 1 °C
SRI Min: 0 °C Max: 6 °C
ČET Min: 1 °C Max: 7 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija