17
Sri, Lis
0 Novi članci

U KNJIŽNICI OTVORENA IZLOŽBA KOJU TREBA POGLEDATI "Požeške tiskare 1862. - 1945." - podsjećanje na bogatu povijest tiskarstva

Font

Prije 155 godina u Požegi je otvorena tiskara, nakon osječke druga po redu u Slavoniji, za što je zaslužan književnik Miroslav Kraljević koji je umro prije 140 godina. Ove dvije obljetnice bile su povod da Gradska knjižnica i čitaonica Požega u sklopu Mjeseca hrvatske knjige postavi izložbu "Požeške tiskare 1862. - 1945.". Autorica joj je Jasenka Bešlić.

-To nije sjećanje na zaborav nego na Kraljevićevo živo djelo koje nam je ostavio u baštinu. Na ovoj izložbi željela sam prezentirati tiskanu građu koja je tiskana od 1862.godine, kada je osnovana prva požeška tiskara, pa do 1945.godine a izložili smo građu iz naše zavičajne zbirke Possegana. Dakle, prvi puta izlažemo po tom kriteriju knjige. Ovdje se mogu vidjeti 93 jedinice građe, od knjiga, potom izvješća, statuta, razglednice i novina. Građa je raznolika, raznolikog sadržaja, ali ono što je najvažnije su pojedini primjerci iz pojedinih tiskara – kazala je Jasenka Bešlić.

Svi kojima pisana riječ nešto znači izložbu svakako trebaju pogledati jer će moći vidjeti vrijedno izdanje "Požeškog đaka", kao prvog hrvatskog modernog romana, potom časopis "Slavonac" koji je izašao u Kraljevićevoj tiskari a značajan je po tome što je bio u to vrijeme u Slavoniji jedine novine na hrvatskom narodnom jeziku. Osijek u to vrijeme nije imao novine na hrvatskom jeziku. Tu su još i drugo izdanje sv.Rožalije.

Osim iz tiskare Miroslava Kraljevića izloženi su i knjige i drugi materijali iz ostalih požeških tiskara: Lavoslava Kleina, Aleksandra Tajkova, Dragutina Rališa, Antuna Kurtnackera...

-Znači, ovdje su izloženi vrlo vrijedni primjerci knjiga koje čuvamo u zavičajnoj zbirci kao npr. Kempfovu monografiju ili novine Šijak koje imamo samo jedan primjerak a tiskane su u tiskari Dragutina Rališa. Ono što sam također željela naglasiti ovom izložbom to je potreba da se popišu i ostali fondovi naših baštinskih knjižnica, a to su knjižnice Franjevačkog samostana, knjižnica Gradskog muzeja, profesorska knjižnica Gimnazije i naravno, Biskupijska knjižnica čije je popisivanje u tijeku. Kada se to jednog dana ostvari, onda ćemo imati uvid u ostalu građu koja je tiskana u tom razdoblju a koja je zasad na neki način skrivena. Tada će biti i svi uvjeti da se jednog dana objavi i bibliografija te tiskane građe Požega 1862. 1945. - dodala je Jasenka Bešlić.

Izložba se može pogledati u Gradskoj knjižnici, na prostoru uz Čitaonicu.

TEKST I FOTO:V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (dan), 9 °C
Trenutno stanje
81%     11.3 km/h     33.695 bar
Prognoza
SRI Min: 8 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 20 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 7 °C Max: 18 °C
NED Min: 6 °C Max: 16 °C
PON Min: 5 °C Max: 15 °C
UTO Min: 3 °C Max: 13 °C
SRI Min: 4 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 15 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija