24
Ned, Lip
0 Novi članci

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Od književnih susreta, radionica i pričaonica preko izložbi i dokumentaraca do sajma knjiga!

Font

Iako zbog građevinskih radova još uvijek rade u otežanim uvjetima, djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Požega za ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige su pripremili iznimno bogat i kvalitetan program. Odvijat će se pod motom "Sve na jednom mjestu" a novinarima su ga predstavile ravnateljica Aleksandra Pavlović te djelatnice na dječjem odjelu Snježana Poljak i na glazbenom odjelu Jelena Baketa.

Prodram Mjeseca hrvatske knjige, istakla je ravnateljica, pripremljen je u suradnji s drugim ustanovama, pojedincima i volonterima. - U ovogodišnjem programu Mjeseca knjige imamo tri književna susreta za djecu i dva za odrasle u kojima će u gostima biti autori. Predstavljanje Vlaste Golub za djecu je posebne težine budući se radi o autorici koja će predstaviti nagrađeni roman koji je dobio nagradu za najbolji rukopis. Ono što bih još istaknula vezano uz programe za djecu je jedna radionica s kojom smo krenuli prije dva tjedna a nastavlja se u programu Mjeseca knjige. Radi se o radionici na temu učenja, odnosno, naziv joj je "Kako da učenje ne bude mučenje". To je posebna priča budući ju vode dvije volonterke iz Požege, diplomirane psihologinje a koje su se samoinicijativno javile u želji da ovdje provedu program koji su već provodile dok su studirale u Zadru. On ide subotama za osnovnoškolce, one su pripremile vježbe kojima ih uče raznim metodama učenja i to smatram izrazito kvalitetnim za naše osnovnoškolce – istakla je A.Pavlović. Kažimo samo kako će predstavljanje Vlaste Golub biti 9.studenoga a prije nje djeci će se 23.listopada predstaviti Marija Mišić a 2.studenoga Ivana Adlešić Pervan. Što se tiče odraslih, oni će 20.listopada imati književni susret s Franjom Mazalom a 6.studenoga s Jasminkom Frleta Botica.

Tijekom mjeseca knjige za djecu će se održati tri radionice i četiri pričaonice dok će odrasli moći prisustvovati projekciji deset dokumentarnih filmova. Slijedećeg utorka od 20 sati na rasporedu je film "Dah" a posljednji u nizu, svakog utorka, bit će prikazan 12.prosinca.

Obzirom da se ove godine obilježava 155 godina od prve požeške tiskare i 140 godina od smrti Miroslava Kraljevića, 25.listopada bit će otvorena izložba "Požeška Tiskara 1862. - 1945." koju priprema Jasenka Bešlić.

Mjesec Hrvatske knjioge službeno traje do 15.studenoga a za taj dan je pripremljeno stručno predavanje za knjižničare pod nazivom "Nove tehnologije u radu s djecom i mladima". Novost u ovogodišnjoj manifestaciji u Požegi bit će sajam knjiga od 16. do 21.listopada kada će građani za samo 10 kuna moći kupiti knjige koje je Knjižnica otpisala.

TEKST I FOTO: V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (dan), 20 °C
Trenutno stanje
50%     6.4 km/h     33.627 bar
Prognoza
NED Min: 11 °C Max: 20 °C
PON Min: 10 °C Max: 22 °C
UTO Min: 12 °C Max: 23 °C
SRI Min: 14 °C Max: 18 °C
ČET Min: 14 °C Max: 21 °C
PET Min: 14 °C Max: 23 °C
SUB Min: 16 °C Max: 26 °C
NED Min: 16 °C Max: 26 °C
PON Min: 17 °C Max: 27 °C
UTO Min: 17 °C Max: 27 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija