18
Pon, Lip
0 Novi članci

POŽEGA U Katedrali otvorene Orguljaške večeri

Font

Nakon svečanog euharistijskog slavlja na dan obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa, 27. rujna, kao dio kulturno-duhovnih programa u prigodi dvadesete obljetnice biskupije te nadolazeće svetkovine sv. Terezije Avilske, otvorene su Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali. Katedralni zborovođa i orguljaš Mario Večerić u prigodnoj je riječi podsjetio na desetu godišnjicu postavljanja novih orgulja njemačkog graditelja Wolfganga Eisenbartha na kor požeške Katedrale kao jednoga od najizvrsnijih instrumenata u ovom dijelu Hrvatske te je predstavio madžarskog orguljaša Sándora Balatonija iz Pečuha koji sovjoim koncertom otvara Orguljaške večeri u Požeškoj Katedrali.


Madžarski vrsni glazbenik izveo je ponajprije iz Virginal Book of Lőcse Choreae Hungaricae, a potom P. Esterházjya, Ave, rosa sine spina; J. S. Bacha, Prelude and Fugue in C major (BMW 547) i Air (NMW 1068/II); J. G. Walthera, Concerto in B minor; F. Mendelssohn Bartholdya, Sonato No. 2 in C minor; B. Bartóka, Evening in Transylvania; F. Liszta, Tu es Petrus i Weimar folksong  te T. Duboisa, In paradisum, Toccata in G major i Morning passages (The Hours, Dance Nr. 4). Posebno oduševljenje  publike izazvala je izvedba „Tu es Petrus“ Franza Liszta, virtuozna „Toccata in G major“ skladatelja Theodora Duboisa, a napose improvizacija na melodiju biskupijskog gesla „Krist danas i uvijeke“.
Orguljaš Sándor Balatoni rođen je 1983. godine u Pečuhu. Godine 2008. diplomirao je crkvenu glazbu na Mađarskom Institutu za crkvenu glazbu i liturgiju u Budimpešti, dirigiranje je diplomirao na Sveučilištu u Pečuhu, gdje je i magistrirao orgulje 2011. godine. Doktorski studij završio je u razredu profesora Salamona Kampa, a studirao je orgulje i u razredu profesora Davida Higgsa na Eastman School of Music u Rochesteru, NY. Trenutno radi kao naslovni orguljaš i zborovođa Pius crkve u Pečuhu, asistent na odsjeku za orgulje i zborsko dirigiranje na sveučilištu u Pečuhu te kao profesor na umjetničkoj školi Imre Eck.
Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali nastavljaju se s koncertima Urse Vukman, Krešimira Haasa, Ante Knešaureka, a posljednji u nizu koncerata koji je ujedno Služba večernjih hvala uoči svetkovine sv. Terezije Avilske, predvodit će Katedralni zbor pod ravnanjem Marija Večerića.(izvor:Požeška biskupija)

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 21 °C
Trenutno stanje
69%     11.3 km/h     33.559 bar
Prognoza
UTO Min: 17 °C Max: 24 °C
SRI Min: 16 °C Max: 27 °C
ČET Min: 17 °C Max: 29 °C
PET Min: 13 °C Max: 21 °C
SUB Min: 12 °C Max: 21 °C
NED Min: 11 °C Max: 22 °C
PON Min: 13 °C Max: 23 °C
UTO Min: 14 °C Max: 23 °C
SRI Min: 14 °C Max: 26 °C
ČET Min: 16 °C Max: 27 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija