20
Sri, Lip
0 Novi članci

POŽEŠKA ŠETNJA S UDRUGOM MATKO PEIĆ Ivan Abibović o voćarima i voćarenju, mušmulama i ikavici

Font

Sjećanja iz djetinjstva i odrastanja nekadašnjeg požeškog kraja i Slavonije kroz dogodovštine kakve danas djeca neće više doživjeti, ali o kojima mogu čitati i stariji se prisjećati – predstavio je veliki poštovatelj „šokačke ikavice“ Ivan Abibović na završnoj večeri Udruge Matko Peić. Ciklus započet izložbom slika, a zatim večerima poezije Irene Kalan i Marije Iličić, Marije Kukić i Kate Tutić, Drage Kepića i Mire Šulc, završio je u raspoloženju tipičnog Požežanina i Slavonca, uz bećarac i slavonsku himnu „I kad umrem pjevat će Slavonija“.

– Mi zavičajni pisci pokušavamo se baviti pisanjem ne zato što imamo potrebu za stvaranjem, jer nama je ustvari cilj da ono što nam je na duši da to pokažemo kroz svoje stvaralaštvo. Tako je moje stvaralaštvo vezano za zavičaj, za Slavoniju. Pokušavam prikazati Slavoniju kakva je u mojim očima, o njenim žiteljima, povijesnim i zemljopisnim okolnostima, kulturni, tradiciji , običajima. Pišem na tzv. šokačkom divanu, dakle na govoru koji je izvan književnog govora, ali koji se govorio u prošlim vremenima – rekao je u uvodu o sebi Ivan Abibović.

Ivan Abibović, koji je svoju ljubav prema govoru svoga kraja i tradiciju iskazao u dvije knjige, „Zauvik“ i „Ikavicom i ravnicom“, četiri CD koje je snimio s članovima KUD-a Požeška dolina, večer svog predstavljanja nazvao je „O voćarima i voćarenju“ ,  Krenuo je od kajsije, ponajviše šljive, da bi nas iznenadio i s poluzaboravljenim mušmulama. Jasno da sve to nije moglo proći bez bećarca Pave i Pave iz rodnog Grabarja uz instrumentalnu pomoć Jerka. Svoj smisao i za režiranje pokazao je i kroz večer o njemu samom, jer je na kraju raspoloženje stihovima ispunio Marinko Markota, a pjesmom Vlado Bauer.

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Matko Peić ovogodišnjom Požeškom šetnjom muzejskim ljetom potvrdila je potencijal svojih članova i ovogodišnjim večerima uljepšala ljeto. – O zainteresiranosti za naš rad i ovakav posjet svake večeri nisam niti mogla sanjati – riječi su Rajke Radoš, predsjednice Udruge, uz zahvalu svima koji su sudjelovali.

Tekst i foto: B. Starčević Tesari

Vrijeme

Pozega Croatia Djelomično oblačno (dan), 25 °C
Trenutno stanje
53%     6.4 km/h     33.695 bar
Prognoza
SRI Min: 19 °C Max: 28 °C
ČET Min: 17 °C Max: 30 °C
PET Min: 9 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 7 °C Max: 20 °C
PON Min: 11 °C Max: 21 °C
UTO Min: 13 °C Max: 22 °C
SRI Min: 16 °C Max: 25 °C
ČET Min: 16 °C Max: 26 °C
PET Min: 16 °C Max: 26 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija