16
Pon, Srp
0 Novi članci

ANAMARIJA MUTIĆ, PJESNIKINJA - Život želim ispuniti umjetnošću, pobuđivanjem ljudskosti, bliskosti i ljubavi -

Font

-    I premda cjelorukopisna premijera literarne požeške radoznalice ima i svojih mjestimičnih slabosti ovaj je rukopis nedvosmisleno vrijedan pridruživanja drenovačkom prvoknjigovničkom nizu, a uz vjeru kako će u godinama koje dolaze Anamarija Mutić zauzeti značajno mjesto u ne posve jasnom poretku suvremene hrvatske pjesničke proizvodnje – kaže Franjo Nagulov u tekstu“Pohvala mladenačkoj literarnoj ambicioznosti (Anamarija Mutić: Neured do presreće) za koji je maturantica  Anamarija Mutić iz Kaptola u nizu nagrada ove godine proglašena je laureatom natječaja za najbolji rukopisni prvijenac 28. Pjesničkih susreta “Drenovci 2017.”


Anamariju Mutić  sreli smo na „Požešticama“ Po7arta na Starom gradu, gdje je prema njenoj zamisli organizirana večer poezije i glazbe. I sama je nastupila, ali ne samo čitajući svoje stihove, već i s glazbenom izvedbom. Nakon prvog singla i spota “Naš svijet”, u  pripremi je pjesma koju je prvi put izvela te večeri, kao autorica glazbe, a tekst je napisala Nikolina Mikolčić. Nada se skorom snimanju u studiju. Zanimljivo je da svira i ukulele, za što osim interneta nije imala učitelja.

Naša sugovornica nije  nepoznata požeškim ljubiteljima lijepe riječi, pa čak ni to da, iako je završila matematičku gimnaziju, kreće u vode u koje je stihovi vode od osnovne škole. Naime, odlazi na studij hrvatskog jezika i pedagodije. Jer,  već 2013. godine je pobijedila je na literarnim natječajima Goranovo proljeće, Moja Fejs priča i Volim Hrvatsku, 2015. godine osvojila drugo mjesto na državnoj smotri LiDraNo za literarne radove, na međunarodnom natječaju Mihajlo Kovač za poeziju u kategoriji srednjih škola. 2016. godine ponovo je osvojila nagradu na Goranovom proljeću i natječaju Po(e)zitiva 2016. , zatim 2017. godine plasirala se u finale International Music and Poetry Festa u za skladbu i poeziju. Iste godine proglašena je laureatom natječaja za najbolji rukopisni prvijenac 28. Pjesničkih susreta “Drenovci 2017.” te je pohvaljena na manifestaciji Goranovo proljeće u kategoriji srednjih škola.

-    Mogućnosti koje su mi u posljednje četiri godine bile pružene i koje sam iskorištavala su dokazale da je to bio tek početak. Prijelazom iz manje okoline poput Kaptola u Požegu i susretom s mnoštvom mladih, kreativnih ljudi i marljivih profesora proširila sam svoje afinitete, ozbiljnije prihvatila "misiju" poezije, počela ju uklapati s glazbom, okušala se u svojevrsnom mentorstvu novim generacijama kojima manjka samopouzdanja za stopostotno davanje sebe u poeziju, te najbitnije, dobila hrabrost da se ne ustručavam i odstupim od klišejskih uvjerenja kojih se većina pisaca i čitatelja poezije danas drži – tako o sebi govori Anamarija, riječima koje pokazuju njen širi interes. Ali, sasvim decidirano ga je odredila riječima: - Jedini cilj u životu mi je zadržati ovaj entuzijazam kojeg imam trenutno. On se do sad pokazao kao pokretač svega dobroga i lijepoga u životu, te ne volim ništa planirati unaprijed, jer vjerujem da će se sve dogoditi onako kako se mora dogoditi.-

Izostavit ćemo poduži popis objavljenih radova i spomenuti samo prvu samostalnu zbirku pjesama “Kaktus slavi rođendan”. Osvojivši nagradu za najbolji rukopis na natječaju "Drenovci 2017." , potpisala je ugovor s Gradskom knjižnicom Drenovci za izdavanje druge zbirke pjesama  "Neured do presreće", koja bi trebala izaći u svibnju 2018.  

Kamo i zašto nakon matematičke gimnazije? - Prethodnih godina konstantno sam mijenjala mišljenja po pitanju studija, no posljednjih nekoliko mjeseci mog srednjoškolskog obrazovanja bilo je najturbulentnije razdoblje mog života gdje sam kroz razne nove ljude došla do novih spoznaja, motivacije i samopouzdanja te sam se na inicijativu pjesnika i urednika moje nove zbirke Franje Nagulova odlučila za studij hrvatskog jezika i pedagogije. U budućnosti se vidim jedino u ulozi profesora – odgovara Anamarija.

Nas, koji stihove samo čitamo, obično zanima kako oni nastaju, pretpostavljajući da ljeto daje više vremenskog prostora. O tome nam kaže:  - Za poeziju uvijek ima vremena, pisanje ne iziskuje satnicu već se gradira unutar mog bića, počevši od neke početne ideje koja je katalizator nadahnuća formira mi se u glavi te ju tek onda zapišem, to slaganje i promišljanje može trajati 3 minute ili 6 mjeseci, ovisi o težini tematike kojom se bavim. S druge strane, čitanje literature, koje smatram neizostavnim u opusu bilo kojeg pisca bilo koje vrste, iziskuje kvalitetno vrijeme i koncentraciju, te se istome posvećujem trenutno mada mi zbog obaveza vezanih za upis na fakultet i festivala PožArt čiji sam suorganizator bezbrižno ljeto još nije započelo. –

I za kraj pitanje:  Čime  želiš ispunjavati svoj život?- Opet dobivamo kratak i jasan odgovor: - Umjetnošću, pobuđivanjem ljudskosti, bliskosti i ljubavi istom.-

Tekst: B. Starčević Tesari
Foto: B. Starčević Tesari, privatni album Anamarije Mutić

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (dan), 28 °C
Trenutno stanje
36%     6.4 km/h     33.390 bar
Prognoza
PON Min: 13 °C Max: 28 °C
UTO Min: 17 °C Max: 25 °C
SRI Min: 18 °C Max: 27 °C
ČET Min: 17 °C Max: 27 °C
PET Min: 17 °C Max: 28 °C
SUB Min: 16 °C Max: 30 °C
NED Min: 17 °C Max: 23 °C
PON Min: 17 °C Max: 24 °C
UTO Min: 17 °C Max: 23 °C
SRI Min: 17 °C Max: 25 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija