22
Čet, Ožu
0 Novi članci

POČEO 8. PO7ART Na Stari Grad i bivši stadion svi su pozvani

Font

Na ulazu u Stari Grad, u prostoru sjedišta templarske udruge koji je premalo bio korišten za kulturne sadržaje, večeras su otvorena vrata za izložbu Po7art-a, udruge za p(ro)micanje kulture. Tim je počeo sedmodnevni program „Ni na nebu, ni na zemlji“, na koji su već sutra svi pozvani građani da prošetaju Starim Gradom, slikaju 50-metarsko platno kojim će omotati plato na Starom gradu, da sudjeluju u radionicama, druže se i iskreno međusobno razgovaraju.

- Ove godine smo ni na nebu  ni na zemlji, ispod Starog grada, na počecima urbane požeške kulture, gdje bismo htjeli nastaviti urbanu kulturu. Sedam dana ćemo ispod Starog grada slikati i družiti se s ljudima, svirati, u radionicama raditi.  Izabrali smo taj dio grada, jer je to zeleno srce grada, gdje bi se mogao odvijati život kao nekada,  gdje su se ljudi družili, čitali sjedeći na klupama, slušali ulične svirače, želimo vratiti takav život – kaže Snježana Mekić Delić, začetnica i organizatorica Požart-a.

U potrazi za uvijek novim i malo korištenim prostorima za svoje programe, učinili su to i ove godine. Nakon Uređenja prostora za Udrugu hrvatskog viteškog reda templara i tek po kojeg događaja u njemu, Požežanima je ovaj prostor uglavnom bio malo dostupan. Već time on osobit i budi znatiželju. Iako se radi o relativno malom  prostoru, on je za ovu izložbu dobro iskorišten, pa je osim slika postavljenih na zidove,  svaka niša poslužila da ju se ukrasi kojom od skulptura. Izloženi su radovi 17 autora, među kojima su Požežanima neka od njih već poznata imena: izlažu Snježane Mekić Delić,  Domagoj Krip, Maja Smoljanović, Hrvoje Fiuri, Ela Štefanac, Ivona Škvorčević, Dario Šipoš , Ana Pavičić, Korana Nikšić, Ivan Devčić, Relja Matičević, Ena Krnčević, Mia Matijević i Marta Gašparić.

-    Mi nemamo moći, novaca, mi samo tražimo od Požežana da zajednički radimo. Tako ćemo od sutra na Starom Gradu oslikavati 80 metara platna. Požežanima poručujemo da dođu. Napravili smo crtež ni na nebu ni na zemlji, koji ćemo razvući, ali još treba 50 metara oslikati zajedno s nama. Imat ćemo svaki dan radionice, predavanja, uživo glazbu, a cijeli program završavamo 14. srpnja na bivšem stadionu  "Koncertom sjećanja“  - najavljuje Snježana Mekić Delić. Svaki od događaja bit će uz glazbu, koji će izvoditi Luka Bucić gitara, Ana Ticl sopran, Lucija Zovko Čevapović flauta, Ivan Polić klavir,  Klasični koncert: Leonardo Marković/klavir, Eva Cigić/flauta, a na "KONCERT SJEĆANJA NA STADION" nastupit će  Nenad Vlašić, VranE, Lou Reeda i Sex Pistolsa”, Tena Vlašić Pavić i Leonardo Marković, Panta Rhei i drugi.

Tekst: Branka Starčević Tesari
Foto: Hrvoje Kusik i B. Starčević TesariVrijeme

Pozega Croatia Djelomično oblačno (noć), -2 °C
Trenutno stanje
88%     6.4 km/h     33.762 bar
Prognoza
ČET Min: -3 °C Max: 3 °C
PET Min: -2 °C Max: 6 °C
SUB Min: -2 °C Max: 8 °C
NED Min: 0 °C Max: 9 °C
PON Min: 2 °C Max: 10 °C
UTO Min: 3 °C Max: 9 °C
SRI Min: 2 °C Max: 13 °C
ČET Min: 5 °C Max: 12 °C
PET Min: 6 °C Max: 14 °C
SUB Min: 7 °C Max: 15 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija