22
Čet, Ožu
0 Novi članci

POŽEŠKO KULTURNO LJETO I OKO NJEGA Izložbe, predstave, filmovi … a gdje su koncerti?!

Font

Požega ima ljeto prepuno kulturnih događaja: okupljeni oko ustanova ili uz njihovu potporu požeški amateri i profesionalci pripremili su nam jednu izložbu za drugom, predstave, literarne večeri ili nešto sasvim drugo.

Tek što su u kazalištu kraj sezone obilježili Teatralijama, ovaj tjedan štafetu je preuzeto 3. Kazališni festival, tjedan završava programom Po7art-a, a sve od kalendarskog početka ljeta u Gradskom muzeju nižu se izložbe sve do kraja kolovoza u sklopu programa Požeške šetnje muzejskim ljetom. Bez obzira na kojoj umjetničkoj razini je koji od ovih kulturnih događaja, svi oni govore o nastojanjima da se manje-više vlastitim snagama, s malom potporom ili bez ikakve novčane potpore,  pokaže što tko može, tko se čime bavi tijekom godine i što tko ima za pokazati.

U Gradskom muzeju može se pogledati izložba iz programa Dani Rusije, a u Gradskom kazalištu svake večeri je jedna predstava 3. Kazališnog festivala. Večeras je peti dan s prdstavom  „Bračne ponude“ KAD-ovaca, u subotu za djecu „Kraljevna na zrnu graška“, a uvečer „Floromanija“, te za kraj u nedjelju „Srećkovići/ Teatar Susret.

Od sinoć svakog četvrtka imamo i Ljeto u art kinu na terasi Grginog Dola od 20:30. Najavljene su projekcije filmova koji su osvojili brojne nagrade i Oscar.

KaFe još neće završiti, a već u petak kreće  program 8. Po7art-a „Ni na nebu ni na zemlji“. U Galeriji Templara, gdje do sada baš i nije bilo slične prigode za ulaziti, bit će otvorena izložba, a u parku pored katedrale art sajam i buvljak. Najavili su i ples: Kristina Novak, Plesni studio ArTina,Luka Bucić, gitara.  - A na platou, u sjeni starog drveća zabavljaju se slikari, djeca, prolaznici. Oslikavaju 50 metara platna, sjenu im pravi drveće i titravi crtež letećih bića podignut iznad platoa... ako ostanete do navečer - predavanja, muzika uživo, akustika, flauta, klavir... Čarolije ni na nebu ni na zemlji - stoji u najavi. Nesvakidašnje i zanimljivo, pa da i to vidimo.
 
I Gradska knjižnica i čitaonica ima svoj ljetni program, uključujući i stacionare u Velikoj, Jakšiću i Kaptolu. Ponuda je raznovrsna - Knjiga vs. film - posudi komplet, i ocijeni što je uspješnije! - Postani naš kritičar! - javi svoje dojmove o knjizi ili filmu, zasluži titulu i osvoji nagradu! - Čitam strip. - strip je idealna zabava za ljeto. - Čitam na kvadrat - posudi knjiga koliko možeš nositi, nema ograničenja -. A četvrtkom sv posjećenija je pričaonica za najmlađe. Nizu se pridružuje i OPG Livak s programom u Kutjevu.

I tako je Požeško kulturno ljeto  dobrim dijelom u rukama amatera koji će to ponovno ostvariti na boljoj razini nego što zvuči riječ amaterizam. Koliko Grad Požega ili Požeško-slavonska županija izdvajaju za takve programe, nema razloga niti spominjati. Ono čega nedostaje primijetit će ljubitelji glazbene umjetnosti. Središte Požege ima nekoliko vrlo lijepih mjesta za ljetne pozornice, a i glazbenika. No, oni se očito odmaraju ili vježbaju za jesen. Izuzetak je tek ljetni tamburaški program u Pizza Bolte Baru.  Koncerata uglavnom i nema.

Tekst: Branka Starčević Tesari
Foto: fb Po7art

Vrijeme

Pozega Croatia Djelomično oblačno (noć), -2 °C
Trenutno stanje
88%     6.4 km/h     33.762 bar
Prognoza
ČET Min: -3 °C Max: 3 °C
PET Min: -2 °C Max: 6 °C
SUB Min: -2 °C Max: 8 °C
NED Min: 0 °C Max: 9 °C
PON Min: 2 °C Max: 10 °C
UTO Min: 3 °C Max: 9 °C
SRI Min: 2 °C Max: 13 °C
ČET Min: 5 °C Max: 12 °C
PET Min: 6 °C Max: 14 °C
SUB Min: 7 °C Max: 15 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija