22
Čet, Ožu
0 Novi članci

AUREAFEST 2017. „Zlatne žice Slavonije“ bit će prava-pravcata tamburaška večer

Font

-    Osim što imamo novog izdavača, a to je najjača izdavačka kuća  Croatia, koji imaju i svoje izvođače, uspjeli smo ove godine napraviti razliku, manje miješati tamburaški pop, folk ili urbani folk, i sastaviti „Zlatne žice Slavonije“ s tamburaškim pjesmama i bendovima tradicionalnog tipa – saznajemo od Dominika Škrabala, prodirektora tamburaške večeri Aureafesta 2017.

Na Zlatnim žicama Slavonije 2. rujna, kada se izvode nove tamburaške, nastupit će renomirana imena s požeškog i mnogih drugih festivala. Izvođači se poznati unazad mjesec dana, i može se vidjeti kako će to biti doista tamburaška večer, s pjesmama koje se od tamburaša i očekuju. Bit će izvedeno 15 ili više skladbi, a na popisu je teško koga izdvojiti. Svi dokazani tamburaši i pjevači takvih pjesama, od Slavonskih lola, Slavonskih dukata, ansambla Hayo do Stjepana Jeršeka Štefa, Viktorije Kulišić Đenke, Cecilije … Nakon više godina izostanaka tu je i Marija Pavković Snaša.

Ali, priliku su dobili i neki sasvim novi, debitanti koji će tamburašku večer učiniti svakako zanimljivijom. To su Gospodari tambura, Tambura bend i Grupa Roge, za koju Škrabal kaže: - To je kombinacija cura iz Zagreba, Slovenije i Mađarske, mislim da su super, bit će zanimljivo. A i ženskih je sastava malo, pa su one uz naše Garavuše jedine. -  Tu je i duet Marija Cvetković i Mladen Kos, zvijezde šoa kojeg smo mogli vidjeti na TV (Nikad nije kasno). Spomenimo još neke: Sanja Hajduković, TS Šokci, TS Salaš.

Pjesme se još dotjeruju na CD, a popis izvođača, iako sastavljen, nije zaključan, pa ukoliko se pokaže da to dopušta duljina, moguće da još poneko „upadne“.

Ljubitelji slavonskog izričaja u glazbi s posebnim zanimanjem će pratiti upravo tamburašku večer. - Malo se to pročistilo po osnovnim značajkama, ali sve je pokušaj da vidimo kako stvari funkcioniraju. Mnogi izvođači su balansirali između drugih stilova, bio je to trend, publika je to tražila i to ima svoga smisla. A i tamburaške pjesme manje se pišu – kaže Škrabal. Zato ova večer obećava v iše.

Tekst: B. Starčević Tesari

Foto: arhiva Požeškog dnevnika

Vrijeme

Pozega Croatia Djelomično oblačno (noć), -2 °C
Trenutno stanje
88%     6.4 km/h     33.762 bar
Prognoza
ČET Min: -3 °C Max: 3 °C
PET Min: -2 °C Max: 6 °C
SUB Min: -2 °C Max: 8 °C
NED Min: 0 °C Max: 9 °C
PON Min: 2 °C Max: 10 °C
UTO Min: 3 °C Max: 9 °C
SRI Min: 2 °C Max: 13 °C
ČET Min: 5 °C Max: 12 °C
PET Min: 6 °C Max: 14 °C
SUB Min: 7 °C Max: 15 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija