16
Uto, Lis
0 Novi članci

POŽEŠKA ŠETNJA MUZEJSKIM LJETOM Izložba o bogatstvu ruske kulture

Font


U sklopu programa „Dani Rusije“ u Gradskom muzeju otvorena je izložba na kojoj se plakatima, porculanskim posuđem, tradicijskom narodnom odjećom i drugim umjetničkim predmetima želi približiti bogata ruska kulturna baština. Izložbu je organiziralo Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Požeško-slavonske županije u prigodi 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Ruske Federacije.

-    Ljepota je ono što je tipično za ovu izložbu, jer pokazuje da  svi mi, bez obzira kojim jezikom govorili, možemo vidjeti ono što je lijepo i što je umjetnički izraz, pa možemo zaključiti kako umjetnost govori sve jezike – rekla je Lidija Španiček, muzejska savjetnica, otvarajući izložbu uz podsjećanje na pitanje iz romana Dostojevskog – Može li ljepota spasiti svijet? – obzirom da je iz Rusije dolaze mnogi znameniti majstori ljepote kao što su Kandinski, Maljević, Čajkovski i mnogi, mnogi drugi.

Na svečanom otvaranju izložbe izveden je kraći poetsko-glazbeni program, ruska poezija u interpretacijama Nadežde Vasić, Kazmira Semunovića i Alena Laure i Antuna Markulića na gitari. - Za realizaciju ovoga projekta izražavamo veliku zahvalnost: Gradu Požegi, Požeškos-slavonskoj županiji, MVEP-u, na financijskoj podršci, Gradskom muzeju Požega, gospođi ravnateljici muzeja Maji Žebčević Matić i gospođi Lidiji Španiček – rekao je Alen Laura, dopredsjednik Društva.

Na izložbi se mogu osim plakata  i fotografija vidjeti porculanski predmeti ukrašeni kobaltom, tradicijski predmeti od stakla ukrašeni plemenitim metalima, koji su dio privatne kolekcije Nadežde Vasić, te uskrsna jaja a la Faberge Ane Laprečke, izrađenih iz kataloga upravo Fabergeove tvrtke. Mogli su se kušati i ruski slatki ruski specijaliteti čaj iz samovara.

Tekst i foto: B. Starčević Tesari

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 11 °C
Trenutno stanje
78%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija