16
Uto, Lis
0 Novi članci

HRVATSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA PLETERNICA Otvorena izložba skulptura Nediljka Ožića

Font

Pedesetak skulptura pleterničkog kipara Nediljka Ožića od sinoć se mogu pogledati u prostorijama Hrvatske knjižnice i čitaonice. Otvorenju izložbe prisustvovali su njegovi rodbina i prijatelji ali i mnogi stanovnici drugih mjesta Požeštine koji poznaju rad ovog umjetnika-amatera. I,naravno, dive mu se.

Nediljko Ožić još je kao dijete, kako kaže 'nešto črčkao' i pomagao braći oko radova za likovni i tehnički odgoj ali, umjetničkim radom se počeo baviti mnogo kasnije. - Moja je obitelj bila skromna, bilo je puno djece, i nisu me mogli školovati, iako sam ja želio ići na akademiju.Tako sam bio primoran ići učiti za elektrotehničara jake strje. Onda se dogodilo sa sam imao nesreću na radu, 'spržilo me', i otišao sam u mirovinu. Tek tada, u zimskim mjesecima kad nisam imao što raditi, počeo sam se baviti ovim – ispričao je Nediljko.

Najprije se bavio slikarstvgom ali se ubrzo 'prebacio' na kiparstvo. Bile je to, kaže, etnološka tematika pa je na svojim skulpturama prikazivao život na selu. Od 1990.godine na red su došle ekološke teme, pa sakralne, muški i ženski aktovi...Nediljko je bio sudionik mnogih likovnih kolonija a, osim u Pleternici, izlagao je u Osijeku te Zagrebu. Oni koji navrate u pleterničku knjižnicu moći će vidjeti pedesetak skulptura različite veličine i tematike a izložba će biti otvorena do kraja kolovoza.

TEKST I FOTO: V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 11 °C
Trenutno stanje
78%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija