16
Uto, Lis
0 Novi članci

PREMIJERA U GRADSKOM KAZALIŠTU "Kućni pritvor" - kao političko stanje nakon izbora

Font

Svaka sličnost sa stvarnim likovima i situacijama je slučajna – moglo bi se kao „isprika“ reći na kraju predstave „Kućni pritvor“ u režiji Lovre Krsnika, za koju je tekst napisao i glumi glavni lik Hrvoje Podobnik Gero, a u  kojoj glume još Matija Major i Anita Takač.

Predstava na komičan, ciničan i satiričan način govori o političkoj stvarnosti mnogih lokalnih sredina u kojima vladaju koalicije nastale trgovanjem izbornim rezultatima, a pojedinci zaneseni poštenjem razočaravaju rezultatom svojih nastojanja.

Zanimljivosti predstave treba svakako dodati činjenicu da se Hrvoje Podobnik Gero, čije filmske uratke smo do sada već vidjeli i dobro im se nasmijali, sada prvi put i glumi na kazališnim daskama, i k tome u predstavi za koju je sam napisao tekst. Gero glumi Tomislava Božića, veterinara koji je na izborima sa svojom nezavisnom listom osvojio jedno mjesto u gradskoj skupštini. Njegova nastojanja da presudnim glasom bude donijet pošteni proračun, dovode ga do niza problema, pa i i u kućni pritvor. U takvim problemima puca sentimentalna veza s djevojkom Danicom (Anita Takač), prijateljstvo iz djetinjstva i političko savezništvo s prijateljem Zdravkom, pa i odnos majkom Dubravkom (Matija Major u obje uloge - svaka čast). 

Dvojnost karaktera i nepoštenje režiser otkriva na trenutke i svojevrsnim infra-crvenim osvjetljavanjem scene, u kojima se pokazuje životinjska priroda likova. Sličnost sa stvarnim događajima na političkoj sceni ostavlja donekle gorčinu na kraju odgledane predstave. Zar smo doista takvi?

Repriza predstave je sutra (srijeda) u 20 sati.

Tekst: B. Starčević Tesari
Foto: Hrvoje Kusik

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 11 °C
Trenutno stanje
79%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija