16
Uto, Lis
0 Novi članci

PRIČA O JEDNOJ IZLOŽBI Od slike stadiona do izložbe oca, dvije kćeri i unuke

Font

Izložba slika četiri autora, četiri naraštaja, a svi jedna obiteljska loza – zaista je rijetkost za vidjeti. Iako su Požežani imali bezbroj prilika vidjeti izložbe doista velikih majstora, recentnih akademskih slikara,  amatera s dostignutom visokom razinom umjetničkog izražavanja itd. , teško je sjetiti se je li ikada bilo za vidjeti da izlažu otac (Stjepan Šnobl), njegova kći (Vera Bauer), njena kći (Sanda Novaković) i  unuka (Sara Debeljuh). Upravo to su autori izložbe prve u nizu Požeške šetnje muzejskim ljetom Gradskog muzeja Požega

Ideja za ovu izložbu nastala je sama od sebe, nizom slučajnih susreta, među kojima je ključni bio onaj između Vere Bauer i Lidije Španiček, muzejske savjetnice, kada su spojene činjenice pokazale da je jedna slika do tada nepoznatog autora zapravo slika koju je Verin otac Stjepan naslikao pedesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o motivu izgradnje atletskog stadiona. Da sve bude još zanimljivije, upravo je nedavno ruševni stadion postao ponovno aktualan kao kultno mjesto sastajanja požeške mladeži, od vremena kada je naslikan na spomenutoj slici pa nadalje. „Požartovci“, sa smislom za organiziranje zanimljivih i alternativnih kulturnih događanja, inicirali su početak uređenja djelomično sačuvanog stadiona i on je ponovno zanimljivo sastajalište za povremena događanja i ovog ljeta. Dakle, nije slučajno što je slika Stjepana Šnobla završila kao omot kataloga programa Gradskog muzeja za ovo ljeto.

Priča koja je počela davno prije, iz vremena nastanka slike, nije ništa manje zanimljiva. Stjepan Šnobl tada je slikao scenografije za Gradsko kazalište Požega, ali ga je život odveo u njegovo Grubišno Polje – priča njegova kći Vera. - Jako sam sretna što mi se pružila prilika da predstavim svog oca. Moji roditelji su se rastali kad sam bila dvije godine, ja ustvari o njemu nisam puno znala. 60-ih godina kao nagrađeni dječji pisac u tadašnjem Požeškom listu  bila sam na jednom susretu i tamo vidjela ovu sliku, znala sam da ju je naslikao moj otac. Pamtila sam je i poslije puno godina počela tragati za njom. Kako sam i sama odselila iz Požege, prilikom svakog povratka zapitkivala sam zna li tko što o tome gdje je slika završila. Tek prošle godine u razgovoru s Lidijom Španiček sve se poklopilo – saznajemo iz njene priče.

A oca, kojeg nije dobro poznavala za života, upoznala je kroz njegove radove i priče o njemu. Među stvarima koje joj je dao polubrat nakon očeve smrti su i novinski članci o njemu. 1962. godine tadašnja „Arena“ pisala je o njemu. Naime, u Hreljinu pored Rijeke gradio je podmornicu! Čovjek koji nikakvog formalnog predznanja o tome nije mogao imati, upustio se u takvu avanturu u svom podrumu, skupljao materijal kojegdje, potrošio i dosta novca, ali – nije nikada zaronio. – Možda je tako i bolje, tko zna kako bi to završilo. Mislim da je bio boem – primjećuje Vera.

No, kako bilo, geni smisla za likovnost su ipak učinili svoje. Vera slika niz godina, iza nje su brojne izložbe u Požegi, Puli, Rovinju, u Njemačkoj, gdje je neko vrijeme živjela. Slikanjem i dizajniranjem se bavi i njena kći Sanda, koja je također  izlagala u Puli i Rovinju, gdje živi. Pogledate li njene slike na izložbi, bit će vam jasno da je učila i od majke. I da niz bude dulji, tu je i Sara sa svoje dvije slike, naslikane upravo za ovu izložbu na nagovor bake Vere. Sara je završila drugi razred Srednje škole za primijenjenu umjetnosti i dizajnu Puli. Njene ilustracije za vlastitu priču nagrađene su na državnom natjecanju osnovnih škola, a kao predstavnica Istre njen rad bio je izložen i u muzeju Mimara u Zagrebu. Oblikovanje, kreiranje, slikanje  je njeno buduće zanimanje.     

I tako se ovaj likovni izražaj pokazuje kao obiteljsko naslijeđe. Ali, ne samo s jedne obiteljske grane – ističe Vera: - Vi Požežani znate po slikanju još najmanje dvije osobe -  Maju Del Vechio i Dubravku Čolak. Obje su moje sestrične. Dakle, smisao za likovno izražavanje vjerojatno je došlo i raširilo se s više obiteljskih grana - .

Tekst: B. Starčević Tesari
Foto: B. Starčević Tesari, obiteljski album Bauer

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 10 °C
Trenutno stanje
76%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija