22
Čet, Velj
0 Novi članci

POŽEŠKA ŠETNJA MUZEJSKIM LJETOM Niz od sedam izložbi i dodatnih sadržaja

Font

Predstojeća „Požeška  šetnja muzejskim ljetom 2017“ počinje izložbom slika  „Obitelj Bauer – Šnobl“ čije otvorenje je u srijedu, ali se niz izložbi u Gradskom muzeju nastavlja s još šest kulturnih događaja. - Ove godine, koja je četvrta u nizu,  imamo najveći broj izložbi, prijavilo se za cijelo ljeto od 21. lipnja do 24. kolovoza sedam sudionika. Muzej je nastojao ovaj program organizirati kako bi potaknuo likovnost u Požegi, ali zasluga za to pripada onima koji su osnovali svoje udruge, tečajeve, radionice i  društva – rekla je u uvodu Lidija Španiček,  muzejska savjetnica Gradskog muzeja u današnjoj najavi.

Izložba „Obitelj Bauer – Šnobl“, kojom počinje ovo muzejsko ljeto, zanimljiva je prije svega jer izlažu četiri generacije: od djeda (posthumno),  čija slika atletskog stadiona u gradnji je i na katalogu programa, njegove kćeri Vere Bauer, čije slike smo imali više puta priliku vidjeti, njene kćeri Sande iz Rovinja, koja također slika, i unuke Sare, učenice Škole primijenjene umjetnosti.

Hrvatsko-rusko društvo priprema sedmodnevne  Dane Rusije, a povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između i Ruske federacije i uz potporu Ministarska vanjskih i europskih poslova. Kako je rekao Alen Laura, dopredsjednik društva, za otvorenje izložbe plakata sa znamenitostima Rusije, priređuju glazbeno-poetski program, a moći će se vidjeti i ponešto od tradicionalnih obrta, muške i ženske narodne nošnje, te kušati tradicionalna ruska jela.

Treću godinu izložbu slika priređuju : - Zaljubljenici u umjetnost“, slikari koji su polazili tečaja „90 dana bez sapunice“, gdje su zaista ljudi u potrebi  da se maknu od sve te tehnike i usamljenosti koju je ona donosi i počeli su uz druženje stvarati lijepe radove koje ćete imati prilike vidjeti, to je jedna vrsta art terapije – rekla je Anita Grbavac Jakobović, voditeljica likovnog tečaja. Nastavljajući sa slikanjem, dio polaznika udružio se u „Puls 90“ pa će i oni prirediti svoju izložbu slika. Kako je rekao Antun Hiršman, predsjednik ove udruge, predstavit će se veliki broj članova koji izlažu ulja na platnu, motive cvijeća, pejsaža, mrtve prirode i td. Ivan Abibović najavio je izložbu Udruge zavičajnih pisaca i slikara Matko Peić. Udruga objedinjuje slikare i pisce Požeštine, pa će se u tjednu od 27. srpnja do 22. kolovoza predstaviti svaku večer i pjesnici, u nastojanju da to budu i večeri za druženja. Prvi put u ovom muzejskom nizu predstavit će se i KUD Zavičajno društvo Rama Pleternica. Posljednja u nizu izložbi je izložba Roberta Radmana,

-    Uz brojne ljudske aktivnosti poput miziciranja, plesanja, glume i sporta, nema razloga ne dodati još poneku od bitnih dimenzija u šaroliki svijet čovjekovog bivstvovanja.I zato populariziranje vizualne, izlagačke i predstavljačke dimenzije „Požeške šetnje muzejskim ljetom“ zasigurno će potaknuti kvalitetu života u našem gradu – napisala je Lidija Španiček u katalogu Gradskom muzeja.

Tekst: B. Starčević Tesari

Foto: Hrvoje Kusik

Vrijeme

Pozega Croatia Light Snow Showers, 0 °C
Trenutno stanje
96%     29.0 km/h     33.322 bar
Prognoza
ČET Min: 0 °C Max: 1 °C
PET Min: 0 °C Max: 2 °C
SUB Min: -3 °C Max: 1 °C
NED Min: -7 °C Max: -3 °C
PON Min: -8 °C Max: -6 °C
UTO Min: -11 °C Max: -6 °C
SRI Min: -15 °C Max: -5 °C
ČET Min: -15 °C Max: -6 °C
PET Min: -8 °C Max: -2 °C
SUB Min: -4 °C Max: 1 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija