26
Sri, Ruj
0 Novi članci

KONCERT U POŽEŠKOJ KATEDRALI Antunovski koncert uz nastup četiri zbora i brass quinteta

Font

Bogat po broju izvođača i po izvedenim skladbama održan je ovogodišnji svečani Antunovski koncert u požeškoj katedrali, prigodom 20. godišnjice uspostave Požeške biskupije i ređenja prvog biskupa  dr. Antuna Škvorčevića u pripravi za euharistijski  kongres. Nastupili su Mali i Veliki zbor Katoličke osnovne škole, Zbor Glazbene škole, Katedralni zbor i Brass quintet Glazbene škole Požega.

Koncert je započeo Brass quintet Glazbene škole Požega pod vodstvom Kristine Banović, a potom su ljupki, veseli i dobro uvježbani zapjevali Mali, a potom i Veliki zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, pod ravnanjem Ljube Šolić i uz pratnju na klaviru Elizabete Štancl.  Uz Zbor Glazbene škole Požega i dirigenticu Branku Horvat,  solo dionice su pjevali Gabrijela Mijatović, Patrik Ružičić, Ružica Maurus, te pratnju na klaviru Alena Kovačevića i Juraja Gašija (djembe) i Silvestra Fridricha (shaker). Završnica koncerta pripala je Katedralnom zboru pod ravnanjem  Marija Večerića i uz solo Gabrijelu Mijatović i Mirtu Topalušić.  

Na predblagdanskom  koncertu svima je zahvalio msgr. dr. Antun Škkvorčević, požeški biskup, posebno malim pjevačima. -  Dogodilo se ono što je prošlo kroz vaše srce i što ste vi oblikovali u glas, u pjesmu, pa smo to doživjeli kao određenu blizinu, svi ovdje osjećamo blizinu, blizu nečemu, ne znamo čemu, ali na koncu znamo. Mi smo kroz vašu pjesmu osjetili ljepotu, ljepotu koja vodi blizu Bogu i to nam je najveća blizina koja nam se može događati – rekao im je pored ostalog biskup Škvorčević i iskazao zadovoljstvo što u se u školama njeguje pjesma. Zahvalio je i svima koji se trude i pomažu -  da bi djeca disala jednom dubinom, širinom i visinom koja se zove ljepota, koja je na koncu Bog. - Kad se to događa u Požegi onda vam je to uvijek  blagdan, večeras je lijep blagdan, predvečer sv. Antuna, lijep je zato što se vi zapjevali i što ste nam približili sve ono što je  volio sv. Antuna, što je njega pokretalo, ljepota koja ga je dizala do Boga -.

U prepunoj katedrali, uz brojnu publiku bio je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, a večeras je na koncertu bio poseban gost mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru.

Tekst i foto: B. Starčević Tesari

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 13 °C
Trenutno stanje
47%     11.3 km/h     34.236 bar
Prognoza
SRI Min: 0 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 18 °C
PET Min: 7 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 17 °C
NED Min: 7 °C Max: 16 °C
PON Min: 7 °C Max: 17 °C
UTO Min: 9 °C Max: 17 °C
SRI Min: 7 °C Max: 15 °C
ČET Min: 8 °C Max: 18 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija